Какао - някои го предпочитат... горчиво

Истинското какао има горчив вкус, но това не му пречи да е отлична съставка за многобройни сладкиши и за домашния горещ шоколад.

 
 

Истинското какао има горчив вкус, но това не му пречи да е отлична съставка за многобройни сладкиши и за домашния горещ шоколад.​

Как се произвежда?

Зърната на какаото се пекат и стриват, и така се получава какаова маса. При пресоването й се отделя какаовото масло, а твърдият остатък се смила на прах. Ако не се добави захар, неговият вкус е горчив и е като този на много тъмния шоколад.

25 храни, които ще увеличат сексуалното желание, виж в галерията по-долу:

Галерия: 25 храни, които ще увеличат сексуалното желание

Виж всички снимки

►►► 8 супер причини да ядеш (целия) шоколад

По какво се различава от разтворимото „шоко”?

В т.нар. "шоко" има не повече от 20% какао. Останалото е захар и аромати: ванилия, канела и т.н. В някои продукти от този тип се добавя сухо мляко, дехидратиран глюкозен сироп, консерванти и растителни масла. Захарното им съдържание е около 65%, докато при истинското какао то е едва 0,4%.

Защо често се предлага обезмазнено?

Какаото съдържа 20% мазнини, в голямата си част те са наситени мастни киселини, които не са полезни за организма. Когато е обезмазнено, в него остават само 11% липиди, но това е причината да се загуби и част от аромата.

Какво съдържа?

Горчивото какао е богато на протеини (18%) и на фибри (29%). То съдържа флавоноиди, които оказват благоприятно действие върху гликемията и кръвното налягане. В 100 г какао има 376 мг магнезий, 693 мг фосфор и 1510 мг калий, но като се има предвид, че в чаша горещ шоколад има само 5 г какао, до организма стигат малки количества от тези ценни елементи.

Чаша горещ шоколад в прохладна есенна вечер

За да извлечеш целия му богат вкус, трябва да разтвориш какаото в леко къкрещо мляко и да оставиш сместа на огъня за няколко минути. За 200 мл полумаслено мляко трябват 1 пълна ч.л. какао, 2 ч.л. кафява захар и щипка канела.