|
Как се произвежда?
Зърната на какаото се пекат и стриват, и така се получава какаова маса. При пресоването й се отделя какаовото масло, а твърдият остатък се смила на прах. Ако не се добави захар, неговият вкус е горчив и е като този на много тъмния шоколад.
25 храни, които ще увеличат сексуалното желание, виж в галерията по-долу:
Галерия: 25 храни, които ще увеличат сексуалното желание
►►► 8 супер причини да ядеш (целия) шоколад
По какво се различава от разтворимото „шоко”?
В т.нар. "шоко" има не повече от 20% какао. Останалото е захар и аромати: ванилия, канела и т.н. В някои продукти от този тип се добавя сухо мляко, дехидратиран глюкозен сироп, консерванти и растителни масла. Захарното им съдържание е около 65%, докато при истинското какао то е едва 0,4%.
Защо често се предлага обезмазнено?
Какаото съдържа 20% мазнини, в голямата си част те са наситени мастни киселини, които не са полезни за организма. Когато е обезмазнено, в него остават само 11% липиди, но това е причината да се загуби и част от аромата.
Какво съдържа?
Горчивото какао е богато на протеини (18%) и на фибри (29%). То съдържа флавоноиди, които оказват благоприятно действие върху гликемията и кръвното налягане. В 100 г какао има 376 мг магнезий, 693 мг фосфор и 1510 мг калий, но като се има предвид, че в чаша горещ шоколад има само 5 г какао, до организма стигат малки количества от тези ценни елементи.
Чаша горещ шоколад в прохладна есенна вечер
За да извлечеш целия му богат вкус, трябва да разтвориш какаото в леко къкрещо мляко и да оставиш сместа на огъня за няколко минути. За 200 мл полумаслено мляко трябват 1 пълна ч.л. какао, 2 ч.л. кафява захар и щипка канела.