Как ти вредят плодовите диети

Вероянто не предполагаш, но изцяло плодовите диети могат да се окажат доста опасни.

 
 

Вероянто не предполагаш, но изцяло плодовите диети могат да се окажат доста опасни.

Зимата все още е тук, но идеите за хубаво тяло през топлите месеци стават все по-натрапчиви в съзнанието ти, нали? И като заговорим за пролетта (а след това и лятото) сред най-популярните и лесно приложими диети се обособяват плодовите. При тях всичко, от което се нуждаеш, винаги ти е под ръка, но такава "система за хранене" не е толкова полезна, колкото изглежда.

Най-добрите природни диуретици, виж в галерията по-долу:

Галерия: Най-добрите природни диуретици

Виж всички снимки

►►► Цитрусите: твоят най-верен съюзник в студените дни

Обикновено плодовата диета е седмична диета, която включва само плодове и то в малки количества. При нея често се наблюдава бързо намаляване на телесното тегло - до 5-7 кг на седмица. И това се дължи на калориен дефицит, но въпреки бързата загуба на тегло, такава диета има редица недостатъци.

Ето кои са основните минуси на плодовата диета:

1. Резултатът ще е временен, както след всяка друга нискокалорична диета. На фона на остър калориен дефицит теглото също рязко намалява, поради което се включва „гладният генотип“. В този случай, с последващо връщане към обичайното хранене, съществува риск не само да си върнеш телесното тегло, но и да се увеличи.

2. В плодовете има много фруктоза, глюкоза и захароза, които при прекомерна консумация провокират панкреаса да произвежда инсулин отново и отново. Това води до инсулинова резистентност, когато се произвежда твърде много от този хормон. В този случай отслабването ще бъде още по-трудно. Освен това твърде много захар е вредно за зъбите ти.

3. Плодовата диета причинява хранителни дефицити. В плодовете практически няма мазнини и мастноразтворими витамини. По този начин може да се достугне до дефицит на мазнини и мастноразтворими витамини: витамин B12, D, E, омега-3 полиненаситени киселини. А растителният бета-каротин се усвоява по-трудно от витамин А, намиращ се в животинските продукти. Освен това ще липсват и някои микроелементи като калций, желязо, цинк, йод, магнезий.

4. Плодовете са само фибри и въглехидрати (и то бързи). Ако цялата диета се състои от плодове, тогава простите въглехидрати първо ще започнат да се отлагат в черния дроб и мускулите като гликоген, а след това ще се превърнат в резерви на мастните ти клетки. С фруктозата положението е още по-сложно - няма ензими, които да го разградят в тялото. Ако черният дроб не може да се справи с натоварването, част от фруктозата отива направо в мастното депо и се отлага в мастните клетки. Резултатът ще бъде обратният ефект: вместо да отслабва, тялото ти ще наддава.

5. Плодовата диета засилва гликирането – процеса на окисляване на протеините в организма. Което от своя страна се отразява на външния вид: еластичността на кожата намалява и бързо се появяват бръчки.

6. Диетата, базирана само на плодове, причинява повишено образуване на газове, подуване на корема, дискомфорт и болка. Освен това са възможни и поява на алергични реакции, непоносимост към определени плодове, в това число и горски плодове (например ягоди).

7. Ако говорим за фруктарианството като направление на веганството, при което се консумират само плодове, ядки и семена, рисковете са още по-големи. По правило това е хаотична диета без конкретна схема. В допълнение към вече описаната заплаха от кариеси, инсулинов дисбаланс и хранителни дефицити, такъв начин на живот неминуемо ще доведе до увеличаване на телесното тегло. Парадоксално е, че самите плодове са доста калорични и тъй като гладът се стимулира от хранителни дефицити, човек, който се храни по метода на фруктарианство, дори консумира повече калории, отколкото са му необходими. Това е особено опасно, ако водиш заседнал начин на живот.

8. Фруктозата забавя метаболизма на мазнините в черния дроб. От своя страна това води до затлъстяване на черния дроб и повишаване на риска от поява на диабет.