Как социалните мрежи да не ни изморяват

Ето как да си щастлива, докато си в социалните мрежи, без те да те напрягат излишно

 
 

Това чувство на нещастие, докато скролваш из социалните мрежи, но не можеш да спреш.

Попитахме експертите как да се почувстваш щастлива в социалните мрежи, където ежедневно си атакувана от емоционални мини, политика и промоционални съобщения, предизвикващи завист.

Галерия: Художник показва щастието на момичетата, които живеят сами

Виж всички снимки

Появиха се нови норми за поведение в социалните мрежи, които намекват, че ако си мълчиш, пропускаш много, казва докторът по психология Сюзън Краус Уитбърн. Проучване на Университета в Питсбърг показва, че колкото повече време прекарват днешните младежи в интернет, толкова по-нещастни и депресирани се чувстват. Тъжно. Закриването на всички акаунти в социалните мрежи вероятно не е вариант, затова използвай тези трикове, за да не се депресираш и да продължиш да си ползваш социалните мрежи спокойно. 

►►► 5 изненадващи начина, по които социалните мрежи ти вредят

1. Използвай по-малко платформи

Ако имаш профили във фейсбук, инстаграм, снапчат, туитър и пинтерест и ги ползваш активно, нищо чудно, че си уморена. „Всяка платформа си има своите неписани правила и особености,“ коментира д-р Брайън Примак, директор на Центъра за изучаване на медиите, здравето и технологиите в Университета в Питсбърг.

Фокусирай се върху две, които да проверяваш всеки ден. Другите можеш да проверяваш и веднъж седмично, а ако ги забравиш, направо си изтрий акаунта. Но си запази снапчат. Там няма лайкове, последователи, не се мери популярност и не се тормозиш как се представяш.

2. Избягвай хейта

Не следвай хора, които те дразнят или те карат да се чувстваш зле, например бивши гаджета и фукльовци, съветва Уитбърн. Запитай се дали нещата, които поства този човек те вдъхновяват и скрий или блокирай енергийните вампири. Дори няма да забележат.

3. Обаждай се на приятелите си

Ако само гледаш, но не постваш и коментираш, не си правиш услуга. „Хората се чувстват по-добре, когато си общуват и взаимодействат с други хора“, казва Джесика Витак, асистент в Университета в Мериленд. Ако снимката на кученцето ти допада, харесай я или още по-добре я сподели.

4. Игнорирай троловете

Тормозът в интернет се среща по-често в сайтове с по-голяма анонимност като туитър и редит, но го има навсякъде, отбелязва Витак. „Не храни троловете – съветва тя. – Блокирай ги и не им прави удоволствието да им отговаряш“. Ако съвсем прекалят, ги докладвай на администраторите на сайта.

Галерия: Ако Дисни принцесите имаха Инстаграм

Виж всички снимки

5. Криво ти е? Стой офлайн.

Скучно ти е и се чувстваш самотна? Взимаш си телефона и започваш да ровиш в социалните мрежи, но ти става още по-криво. „Социалните мрежи представят една в повечето случаи добре обмислена и украсена версия на реалността. Разглеждането на постинги, в които някой се хвали, и режисирани и филтрирани снимки, ще те накарат да се почувстваш като истинска загубенячка, особено ако си в лошо настроение“, казва д-р Примак.

►►► Кога ти и той да спрете с постовете в социалните мрежи

6. Много си разстроена? Влез в социалните мрежи.

Ако нещо те е разстроило или ядосало твърде много, по-добре си го излей в социалните мрежи. „Те са места, където да споделим с приятелите си и да получим подкрепа дори от другия край на света,“ коментира Витак, която е проучвала реакциите в Туитър на масовото убийство в училището в Санди Хук. Тогава хората първо са изразили съчувствие, после са направили дарения.

7. Влизай в определено време

Постарай се да не влизаш в социалните мрежи всеки път, когато нямаш какво да правиш. „Хората, които прекарват ограничено време в социалните мрежи се чувстват по-добре – казва д-р Примак. – Постоянното проверяване дали няма нещо ново те разсейва от мислите и задачите ти“. Определи си точно време, в което да влизаш в социалните мрежи. Например за половин час на обяд. Никога не го прави преди лягане, защото нещо може да ти разбуни емоциите и да не можеш да заспиш. Сънят е по-важен.