Как сексът се отразява на паметта ти

Може и да ти звучи странно, но сексът и състоянието на ума ти имат много повече общо, отколкото някога си предполагала.

 
 

Може и да ти звучи странно, но сексът и състоянието на ума ти имат много повече общо, отколкото някога си предполагала.

►►► Сутрешна ерекция: нима не знаеш тези 10 факта?

Секс навиците на различните зодии. Разбери кои са те от галерията долу:

Галерия: Секс навиците на различните зодии

Виж всички снимки

Редовният сексуален живот ще те направи по-будна, по-весела и ще предотврати някои заболявания като Алцхаймер. Колкото по-често го практикуваш, толкова по-добре ще се чувстваш.

Според изследване на катедрата по психология към Университета в Мериленд сексуалният опит възстановява спада, който настъпва с годините в неврогенезата като спомага за образуването на нови неврони и за съхраняването на паметта за по-дълго време. Именно намаляването на невроните предизвиква болести от рода на Алцхаймер.

via GIPHY

Онова, което изследването успява да докаже, е как сексуалният живот оказва ефект върху производството на нови неврони. За целта са използвани плъхове. Изследването проследява развитието на невроните през различните етапи от живота им. Става ясно, че сексуалният акт подобрява състоянието на нервната система.

"Някои проучвания на популацията показват връзка между наличието на сексуална активност и по-добрата ефективност на определени когнитивни функции", твърди доктор Кристина Фернандес, ръководител на отделението по неврология в университетската болница Sanitas La Moraleja.

Ползите от редовния сексуален живот надхвърлят състоянието на мозъка.

►►► Вечно млада и здрава интимна зона

"Сексуалната практика не трябва да бъде разбирана само от невробиологична гледна точка. Трябва да се имат предвид психосоциалните и емоционални последици, които допринасят за качеството на живот на всеки човек", разкрива доктор Фернандес.

"Проучванията доказват, че по време на сексуална активност се отделят ендорфини и окситоцин, които оказват благоприятен ефект върху увеличаването на антителата и по-доброто функциониране на имунната система и мозъка", коментират Августина Рико Зампети и Мариса Кабан, експерти от Grupo Laberinto Psicoterapia para la salud.

via GIPHY

"Сексуалният акт не е само проникване. Той има широк спектър от разнообразни поведенчески, когнитивни и емоционални прояви, а ласките и любовта са част от тях. На емоционално ниво това създава усещане за интимност и обич, неща, които са необходими на всяко човешко същество в неговите взаимоотношения. Ласката, целувката и прегръдката ни помагат да регулираме емоциите си и да се чувстваме спокойни и сигурни", завършват експертите от Grupo Laberinto.