Как се чувстваш?

Арина Холина разсъждава по темата за женската сексуалност и как в крайна сметка да я предизвикаш, да опознаеш тялото си и да се отдадеш на удоволствието.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Тъй като съм на 120 години, помня каква беше основната тема в Cosmopolitan през 90-е. Фригидност! Сега няма такава дума в речника, а младите девойки силно се вълнуват от нея, а и се предполага, че тя засяга много от нас. Всички само обсъждат фригидността и задават въпроса „лекува ли се“ или само се контролира. Женски хедонизъм, асексуалност – тези неща се считат за проблеми от рода на целулита например, но не защото чувствеността при Х поколението е нулева, а защото така са възпитани. Още от детството им са изградени определени модели и разбирания за секса – психологически аналог на женско обрязване. Тези народни „мъдрости“ (да си признаем не са чак толкова мъдри): „мъжете са похотливи животни, които търсят само едно“, „жената е длъжна да се пази, докато не се ожени“, „няма пръстен – няма секс“.

Три признака, че първата среща трябва да е и последна

Вижте повече

Три признака, че първата среща трябва да е и последна

Червените флагчета не трябва да се пренебрегват!

​Лош приятел

Майката на моя позната, която е по-голяма от мен, открила в нещата й презерватив и вдигнала страшен скандал. Изглежда тя използва презервативи – разбира се, прави защитен секс, но скандалът станал толкова голям, че все едно майка ѝ е открила 20 кг хероин в нещата ѝ и три незаконнородени деца в гардероба ѝ.

Един познат ми разказа как едва двадесетгодишен се е грижил изцяло за момиче, а тя две години не го е допуснала до следващата база. Или се женят – или няма секс. А на него никак не му е бил момент за женитба: по това време учил и живял при родителите си… Не че сексът отсъствал напълно, правили всичко, но без момента на истинското проникване, защото „порядъчните момичета не правят така“.

„Длъжна си да му поясниш, че сексът е важен само за него“ – още една женска мъдрост. Направи се, че не те интересува – имаш по-важна работа – да ходиш на фитнес, триатлон. След такова натоварване е малко вероятно да ти се прави секс. Свикнала си да си забраняваш и се съмняваш, че след такава интимност, дори и с любимия законен съпруг може да го възприемеш като нещо нормално. Чувствеността се възприема като нещо забранено, порочно. Не вярвам, че в наши дни всичко се е променило из основи, все пак самата дума „фригидност“ и изчезването ѝ от речника, а някои момичета от 90-те сложиха край на установени антисекс разбирания. Мнозинството носи този морал за следващите поколения: дъщери, сестри, племенници… Читателки.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

И момичетата остават с разбирането, че сексът – какъвто и да е той, е само за мъже, а жените трябва да се подлагат на лишения в определени ситуации. Тя е длъжна да заобича от цялото си сърце и душа Единствения – този, за когото се е омъжила – и най-накрая вече да получи моралното право да му се наслади. Често момичето дори тогава постъпва по друг начин и се чувства виновна. А вината – тя винаги е лош приятел на секса.

Колкото по-привлекателна се чувстваш, толкова по-сексуално активна ще бъдеш.

​Сама на себе си любовница

Много жени все още не смятат мастурбацията за нещо задължително, камо ли за здравословно. Напротив, смятат я за нещо срамно.

Една позната открила как да стигне до оргазъм с помощта на играчка. И тогава осъзнала, че удоволствието никога не й се е случвало такова, каквото трябвало да бъде до този момент. Всичко досега било компромиси – дори и с най-добрия в леглото. И това се случва, защото не знаеш какво и как точно ти харесва, а и да знаеш, се срамуваш да си кажеш. Трябва да обичаш и да изучаваш тялото си. Трябва да се галиш, целуваш, масажираш, да прекараш вибратора по него, докато настръхнеш истински. Целуваш ли се сама по тялото? По раменете, по гърдите? Време е да започнеш. Да разбереш, че сама трябва да си бъдеш любовница.

Много момичета, оставайки сами вкъщи, се занимават с какво ли не: чистят, подреждат, четат, правят си маникюр, маска за лице, вана с пяна и ароматни свещи, но избягват да разучат себе си в сексуален аспект. И не става дума за бърза мастурбация: ясно е, всички сме живи същества – всички го правим. Не. Имам предвид да се оползотворява свободното времето за себе си. И само за себе си. Например можеш да си вземеш вана и добре да се намажеш с крем, а може и да се наслаждаващ съвсем спокойно сама на себе си, като не просто втриваш маслото или крема, а като доставяш удоволствие на тялото си, като му се възхищаваш, като го ласкаеш.

Чувственост – тя също има нужда от тренировка. Вечно бягаш по задачи, изправяш се ежедневно пред проблеми и стрес – и накрая забравяш напълно, че сексът съществува. Всичко изглежда наред. Но настроението ти винаги е лошо, появяват се проблеми със съня, напрежение… Сексът въобще не ти харесва. Но опитай да гледаш някой филм или сериал, в който има еротични сцени и виж как това изобщо няма да ти повлияе. Чувствеността се ражда в мига, в който животът ти стане по-добър, по-весел, по-свободен и самоуверен. Пренебрегни всичко, което те напряга, и си отдели поне 20 минути на ден само за себе си. За занимания само със себе си, не с партньора, а със самата себе си.

Защо сексът и мастурбaцията са толкова... различни

Вижте повече

Защо сексът и мастурбaцията са толкова... различни

И какво означава, ако едното ти харесва повече от другото?

Като гимнастика е

Не обичаш тялото си. Определяш го като несъвършено, няма нищо общо с фигурата на Джиджи Хадид – и затова се притесняваш да го показваш. От това и сексът страда. В много женски глави всичко се определя от красотата: сексуалността се оценява по физическите качества. Обаче истината е, че всичко е точно обратното.

Ако обичаш тялото си, и то не защото няма целулит по него или стрии, а защото е твоето тяло и то е причината да се радваш и да бъдеш истински щастлива, изобщо нама да има значение прилича то някой твой идеал, или не. Много самотни момичета имат котки, на които да се радват. Моят съвет е „опознай“ тялото си и се отнасяй към него с нежността, която даваш на котката си. Обичай го, гали го, радвай му се – на тялото си, а не на котарака, който може да ти отвърне, само като те одраска или маркира половината къща.

А мастурбацията е като гимнастика: трябва да я правиш дори и да не ти харесва. В крайна сметка може и да не забележиш как гърбът ти се огъва в полукръгла форма, а хормоналната ти система тържествува. Лека-полека ще започнеш да свикваш и постепенно ще започне да ти харесва все повече и повече. Човек е силен и гъвкав, и лесно се приспособява, но защо е нужно да свикваш с нещо, което те прави нещастна? Да, няма причина.

Трябва да отделяш поне десет минути на ден за самозадоволяване: душ, вана, филмова вечер (с някой еротичен филм, който ще те накара да се отпуснеш и да помечтаеш малко).

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Чувствеността се възпитава и трябва да се поддържа. За да не се окаже един ден, че крещиш на половинката си, защото си открила трохи в леглото. Нарочно! А най-страшното е – че осъзнаваш, че това е черешката на тортата. Той откъде се взе? Как си издържала с него цели 10 години?

Традицията повелява, че всеки материал трябва да завършва с позитивен и ведър призив: не забравяй, обичай себе си и своето тяло, прави секс, самозадоволявай се… бла-бла-бла. Да. Призовавам. Но като за начало си помисли от какво се лишаваш и защо. Необходимо ли ти е цялото това лицемерие, или ще ти е по-добре без него? Що за нещастни хора са успели да те накарат да забравиш да обръщаш внимание на нуждите на тялото си. По-добре забрави за всички тях. Просто си напомняй, че трябва да се откажеш от тях. Започни нов живот с ново аз, разруши старите разбирания и изгради нови, които постепенно да се превърнат в наследство за следващото поколение. И спри да вярваш на оценката на външния вид. Тя лъже. Почувствай себе си и тялото си – това е най-правилното.