Как правилно да релаксираш след тренировка

Какво да правиш след тренировка, за да отпуснеш мускулите си?

 

Искаш да намалиш болката след силовата тренировка? Тогава помогни на мускулите си да се отпуснат. Как? Ето ги и отговорите!

Възстановяването след интензивна тренировка е също толкова важно, колкото и самата тренировка. Затова, се разровихме и съставихме за теб списък с важните неща, които е добре да правиш след тренировка.

Как тренират звездите, виж в галерията по-долу:

Галерия: Как тренират звездите

Виж всички снимки

►►► Тренировка във фитнеса или на открито: решаваш ти

Какво да правиш, за да възстановиш мускулите си след тренировка?

Релаксиращи упражнения след тренировката

Те ще помогнат на тялото и мускулите да се възстановят по-бързо и да се подготвят за следващото натоварване. Не забравяй да загряваш преди всяка тренировка и да си почиваш по малко. В края на загрявката трябва да „охладиш“ мускулите си. Как да го направиш? Има много ефективни начини, но два от най-популярните са упражнения от основната йога или джогинг за около 10-15 мин.

Меко разтягане

След по-интензивна тренировка определено трябва да разтегнеш основните мускулни групи, затова се изисква плавно преминаване от релаксиращи упражнения към меко разтягане. Някои прескачат почивката и веднага започват с мускулното разтягане – това също може да се направи, но не е много препоръчително. Правилното разтягане, от своя страна, не само възстановява тялото, но и развива гъвкавостта и повишава тонуса на мускулите и сухожилията.

Възстановяване с помощта на ролки

Ако не си запозната с ролките от пяна, е, време е да се запознаете. Мнозина ги използват за масаж на гръбначния стълб и мускулите на гърба. Как да си направиш масаж сама? Първо легни по гръб, а след това започни да придвижваш ролката бавно напред-назад. Ролката отпуска уморените мускули и премахва схващанията на шията и гърба, които могат да се появят по време на и след тренировка.

Душ след тренировка

Какво да правиш след тренировка, когато току-що си трънала от залата. Очевидният отговор е да си вземеш душ. Хладката вода ускорява лечебния процес и намалява мускулното възпаление след натоварването. Затова не забравяй за ободряващия душ, ако искаш да избегнеш мускулната треска на следващия ден.

15 снимки, които разкриват истината зад „спортните“ женски фигури, виж в галерията по-долу:

Галерия: 15 снимки, които разкриват истината зад „спортните“ женски...

Виж всички снимки

►►► 12 фитнес мита, в които да спреш да вярваш

Масаж след тренировка

Час след тренировката може да си направиш възстановителен масаж. Някои изследвания показват, че релаксиращият масаж след интензивно натоварване намалява мускулната болка. За да се възстановиш бързо и да си готова за следващата тренировка, трябва да разтегнеш мускулите и да ги наситиш с кислород. По време на масажа използвай бебешко олио или специален охлаждащ гел за след тренировка.

Прави си равносметка на тренировката

Проследявай какво правиш. Всяка тренировка е още една стъпка към целта. Контролирай резултатите си – как се чувстваш след натоварването, какво ново упражнение да добавиш или да премахнеш... Всякакви промени могат да те мотивират за по-нататъшни тренировки, а след няколко седмици или месеци можеш да погледнеш назад и да оцениш постигнатите резултатит.