Как есента влияе на интимното ти здраве

Как периодът, в който природата заспива, влияе на съкровените ти органи?

 
 

Как периодът, в който природата заспива, влияе на съкровените ти органи?

Нима те също се държат различно в зависимост от смяната на сезоните? Как жената да се погрижи за здравето си през есента? Чуй какво казват лекарите.

Галерия: 12 ежедневни неща, които да правиш за щастлива...

Виж всички снимки

През есента по-рядко ти се случват някои неприятности

През горещото лято влажната от потта чувствителна кожа на интимните зони лесно се протрива от бельото. Неприятните усещания се задълбочават и от това, че лятото по-често се бръснеш или използваш кола маска на бикини зоната, за да си уверена в банския. Когато горещият сезон свърши, проблемите изчезват от само себе си.

Ако жената има гъбична инфекция, която се връща отново и отново, през есента може да диша с облекчение. Микроорганизмите, които я причиняват, обичат горещата и влажна среда. И когато спреш да се потиш така обилно, като през лятото, рискът тази мъка да се прояви, рязко намалява.

Не се доверявай на изкуствените дрехи

От друга страна, есента е времето на топлите дрехи и не всичките ти стоплящи тоалети са еднакво полезни. Клиновете, чорапогащниците и панталоните са хубаво нещо, но не бива да са прекалено тесни, а и е добре чорапогащниците да имат памучна лента, а панталоните да са от естествени материи. Всичко, което задържа влага, е добре дошло за причинителите на инфкции. Плътното синтетично бельо също е виновно за престъпленията против женското здраве.

Разбира се, това не означава, че трябва да продължиш да се обличаш леко и да забравяш да си слагаш нещо по-топло. Носи дрехи, които дишат и седят достатъчно свободно.

►►►Всички симптоми на 10 сексуално предавани болести

„Там „ не трябва да е сухо

Това, че не си мокра от жегата, не означава, че усещането за сухота е нормално. Влагалището е отделна екосистема, която е нормално да се самоовлажнява. И ако усещаш, че там е сухо, причина за това може да се хормонални промени, алергия, някои продукти и медикаменти.

Самолечението – лоша идея всеки сезон

Да се върна на гъбичната инфекция, която лекуваш, лекуваш и отново се връща. Докторите напомнят: който и да е сезон, проблемът може да се корени в самолечението. Разбира се, най-лесно е да отидеш до аптеката и да си купиш лекарството, което рекламират по телевизията. Но ти можеш да си поставиш грешна диагноза. И болестта не изчезва точно защото не се лекуваш от правилното нещо.

Напълно възможно е да мислиш, че имаш гъбична, а всъщност инфекцията да е друга. Например, бактериална вагиноза. А това значи, че лечението трябва да е друго. Но за да поставиш правилна диагноза, трябва да отидеш на изследвания, да ти направят цитонамазка.

Друг проблем е използването на народни методи за самолечение. Например, маслото от чаено дърво е природен антисептик, знаеш. Но това, че в интернет препоръчват да се използва за (не смея да кажа) вагинални промивки, е просто варварство. Маслото можеш да го използваш само външно, върху кожата, а не на лигавицата на половите органи. При използването му за лечение на полови инфекции, то само ще предизвика по-силно раздразнение и дори парене.

Пази се.