Как да запазите любовта си, ако често се карате?

Работи със съветите на експертите.

Пет минути почивка и обратно към битката? Планини от счупени чинии, море от сълзи и дрезгавина в гласа от писъци... Има ли бъдеще за двойки, които се карат бурно за всяка малка дреболия?

„Това вероятно се случва, когато торнадо срещне вулкан“, думите от песента на Риана и Еминем перфектно описват отношенията в двойка, където кавгите са нещо обичайно. И видеото към тази песен ясно показва какво е усещането за момчето и момичето, които постоянно са във война помежду си. Във видеото всичко завършва не твърде оптимистично, но в живота такива двойки имат шанс (и то добър) да развият по-положителна връзка!

Междувременно... изглежда, че и двамата страдат. Но що за зависимост е това - и заедно няма как, и един без друг също...? И наред с това със сигурност всеки усеща колко умора се натрупва от постоянните разправии. И двамата искат спокоен живот и приятни контакти, без да си повишават тон. И няма спасение от многото въпроси: какво ще стане след това? До какво водят тези отношения? Имат ли бъдеще? И ако има какво ще стане като се появят децата?Снимка: iStock
Снимка: iStock

Ясно е, че трябва да се направи нещо с тези постоянни кавги. Но какво?

Първо, бързаме да добавим голямата лъжица мед към бурето с катран - при такива темпераментни хора бурните изблици са свързани не само със скандали. Най-вероятно ти и твоят партньор също няма да скучаете в спалнята.

Още една лъжица с мед – след като сте заедно, и дори реагирате толкова остро един към друг, това означава, че ти и твоят партньор имате доста силни чувства. В противен случай някой от вас в подобна ситуация отдавна щеше да си е събрал багажа и да е тръгнал да търси новата си сродна душа.

И накрая, ето цяла каца мед в бурето с катран - такава връзка има бъдеще! Всичко е във вашите ръце, просто трябва да опитате.

​И така! Да действаме!

  • Имаш ли чувството, че кипиш отвътре? Мислено спри и помисли: какво точно предизвика буря от емоции и при двама ви? Със сигурност ще разбереш, че това не е вина на партньора ти, а например, че той просто е попаднал в лоша ситуация да е пред очите ти, когато се върнеш у дома недоволна от фризора си. И тъй като причината не е в него, може би не си струва да продължаваш кавгата?
  • Е, след неласкавите думи за новите ти шикозни обувки, готова ли си да се сдобрите отново? Поеми си дъх и спокойно (доколкото е възможно) кажи: „Не съм готова да обсъждам това сега. Нека отложим дискусията за утре“. Такава пауза ще ви помогне да се охладите (и двамата!), да се сближите и да не доведете нещата до скандал с неприятни изявления, които само ще влошат нещата.
  • Чувстваш ли, че половинката ти не е в добро настроение и се опитва да предизвика кавга? Не се поддавай на тази игра: говори със спокоен, но уверен тон. Игнорирай атаките.
  • Говори за чувствата си. Не харесваш язвителния му тон? Разкажи му. Уморена си след работа, а и половинката ти не е във форма след дългия работен ден? Поговорете си, споделете си неволите от деня - разкажи му, че си имала труден ден и всичко, от което се нуждаеш сега, е разбиране и обич. Със сигурност след това той ще промени тона си на по-приятен за теб.
  • Винаги помни: вие не сте съперници или противници, вие сте две половинки, правещи едно цяло. Да, понякога се карате, но винаги се "биете" на една и съща страна. В крайна сметка никой от вас няма да бъде щастлив, ако тази връзка се разпадне.
  • Тъй като имате толкова много енергия, която обикновено изразходвате за скандали, може би има смисъл да я насочите в по-подходяща посока (отнася се и за двамата!) Например, ходете заедно на фитнес – също е полезно за здравето. Или си организирайте някакъв друг тип дейности, в които да участвате заедно.
  • Не намирате съвместна дейност, която да ви харесва и на двамата? Тогава заведи сродната си душа направо в спалнята, там определено ще измислите нещо. И търсете решение там по-често.
  • Опитай се да разбереш партньора си. Твоята сродна душа може да има главоболие, може да е уморен точно като теб или просто да е гладен (а както знаеш - за всички млади хора това дава просто огромен заряд от негативизъм). Всичко това трябва да бъде обсъдено. И тогава идва съпричастността.
  • Не се оправдавай. Да, когато те обвиняват в нещо, често изглежда съвсем логично да започнеш да обясняваш, че не ти си виновна, а гаджето ти греши – ти не си толкова лоша! Но при това поведение от твоя страна не се изненадвай, че разговорът непрекъснато поема в не особено приятна посока: обвиненията се сипят безспирно, ти се изчервяваш, губиш се и не знаеш какво да отговориш.

Следването на съветите не е лесно. Както знаеш, най-трудната работа е работата върху себе си и върху взаимоотношенията. Трудно е, разбира се, да започнеш да действаш по различен начин веднага, защото можеш да започнеш скандали в продължение на много години дори за дреболии. Но (нека добавим още една малка лъжичка мед) навикът се формира поне за три седмици. Изчакай това време и тогава определено ще бъде по-лесно!