Как да създадеш нови приятелства, когато си на 30

Струва ти се прекалено късно да създаваш нови приятели? Съвсем не е така.

 
 

Училището може и да не е било твоето любимо място, нито гимназията или университета, но през тези ранни години вероятно си срещнала едни от най-верните си приятели.

Лесно е да създаваш нови приятелства в атмосфера, където хората се събират и прекарват по-голяма част от денонощието заедно. Но попаднеш ли веднъж в реалния свят, нещата стават по-сложни. Всъщност, проучванията показват, че хората са най-социални около 25 годишна възраст. След това, контактите започват да се губят в много бързи срокове, като според изследването това се случва повече при жените, отколкото при мъжете.

Галерия: Как Дисни принцесите посрещат есента

Виж всички снимки

Макар да звучи плашещо, създаването на нови приятелства след 30-годишна възраст е важно. Поддържането на стабилни приятелски отношения е важно за емоционалното ти здраве – когато имаш с кого да споделиш преживяванията и чувствата си, ти сваляш стреса, тревожността и намаляваш шансовете за развитие на депресивни състояния.

Дотук добре, но как да направиш нови приятели, когато си на 30 и животът ти се състои от работа, работа, семейство и деца (може би) и още работа? Спокойно, възможно е да намериш щастието, дори при подобен натоварен график.

1. Пробвай да се срещаш с приятели на приятели.

Търси нови приятели така, както би търсила нова работа. Помниш ли как най-добрата ти приятелка ти е разказвала за тази страхотна нейна приятелка, която много би ти допаднала като характер, но сега е заминала на пътешествие за 3 месеца. Помоли най-добрата ти приятелка да ви запознае, когато всички се съберете на едно място.

►►► Виж тук 17 знака, че с приятелката ти сте сродни души!

2. Направи комплимент на някого.

Искаш да разчупиш ледовете? Хората обожават да чуват комплименти по техен адрес, дори от абсолютно непознати. Ето защо, казването на някоя и друга мила дума може да ти създаде нови приятелства лесно. Това вероятно ще доведе до завързване на разговор, по време на който да откриеш, че имате много общи теми за разговор с конкретния човек.

3. Бъди постоянна.

Почни да ходиш на някакво ново обучение или курс. Но не спирай след няколко пъти. Веднъж щом намериш среда, където се срещат хора със сходни на твоите интереси, бързо ще завържеш нови приятелства.

4. Не се прикривай.

Понякога е най-добре да скъсиш дистанцията наистина бързо. Сесия от задаване на въпроси и даване на отговори между непознати в продължение на само 45 минути значително увеличава шанса те да се превърнат в приятели, разкрива проучване на изданието The Personality and Social Psychology Bulletin. Признай нещо лично при първите си срещи със своя ПНП (Потенциален Нов Приятел) и това ще го подтикне да направи същото.

Галерия: Татуировки на най-добри приятели

Виж всички снимки

5. Свържи се със старите си приятели.

Новите приятели са супер, но не забравяй и за старите. Може би си изгубила връзка с тях, когато сте спрели да работите заедно или някой от вас се е преместил да живее другаде. Това не означава, че трябва тотално да прекратите взаимоотношенията си, особено при наличието на толкова много социални мрежи.

6. Внимавай с твърде високите очаквания.

Може да си се запознала със страхотна жена в ресторанта или на детската площадка и да ти се е сторило, че тя може да се превърне в новата ти сродна душа. Но това не означава, че ще успеете да излезете още следващия уикенд. Останалите хора, както и ти, сте заети и невинаги се отваря вратичка за срещи.

7. И все пак, вмести новите приятелства във времето си.

Приятелството изисква отдаденост и време. Макар че ти иде да въздъхнеш от облекчение, когато някой, с когото не си искала да се срещаш отмени плановете ти, отделяй време за познанствата, които искаш да прераснат в нещо повече. Правенето на нови приятелства като възрастен много прилича на любовна среща. Инвестираш време, енергия и планираш предварително. Само така ще построиш основите на истинското и дълготрайно приятелство.

►►► Виж тук 5 типа приятелки, от които нямаш нужда!

8. Бъди търпелива.

Невинаги ще ти е интересно, когато новият ти приятел не спира да говори за документите, който е трябвало да подаде за ясла на детето си. Но сега построяваш основите за приятелството ти и вниманието, което проявяваш или не проявяваш после ще се отрази стократно на взаимоотношенията ви.

9. Правете каквото и да е заедно.

Може би приятелствата ти през 20-те ти години са се състояли основно от пиянски запои и екзотични ваканции, но през 30-те можеш да се съсредоточиш върху не чак толкова вълнуващи активности. Да разхождате кучетата си или да тичате заедно, например.

10. Бъди уверена в себе си.

Дори да нямаш кой знае колко лайкове във Фейсбук или стотици последователи в Инстаграм, бъди самоуверена, когато се срещаш с нови хора. Ако си нервна, околните го усещат и това, колкото и да е тъжно, не им действа привличащо. Забавлявай се и бъди самоуверена! Така ще привлечеш повече хора към себе си.

11. Излизай по-често.

Казвай „да“ на всичко! Естествено, диванът и сериалите може да те привличат невъобразимо, но трябва да се насилиш да излезеш навън и да се социализираш. Отиди на откриването на изложбата на приятел на приятел или на среща с колегите. Поне един човек от всички присъстващи би трябвало да ти допадне достатъчно, за да завържеш приятелство с него.

12. Бъди отворена към нови видове приятелства.

Приятелите, които си създавала през 20-те си години вероятно са приличали до голяма степен на теб, особено ако сте се срещнали в университета. Но е време да спреш да се оглеждаш за хора, с които мислите като еднояйчни близнаци. Бъди отворена към приятелство с майка, която си гледа децата у дома и с фитнес маниачка едновременно (не че майката не може да е фитнес маниачка и обратното). Сприятели се с инструкторката ти по танци. Разнообрази групата си от приятели!