
По това време те са узрели и се появяват буквално във всички хранителни магазини, улични сергии и ресторанти. Като цяло изборът на зряла и сладка диня не е лесна работа. Съгласи се, че може да почукваш по нея колкото си искаш и да си подлагаш ухото, но накрая пак се натъкваш на неузрял плод...
За да избегнеш това, достатъчно е да разгледаш петте прости свойства на добрата диня.
Цяла кора
Не забравяй, че външният вид на динята е много важен. В идеалния случай не трябва да има пукнатини, вдлъбнатини или други повреди (леки драскотини - няма проблем!). Ивиците трябва да се отличават със забележим и ярък цвят, а формата трябва да има ясен контур - кръгъл или леко удължен.
Жълти петна
Мнозина смятат, че наличието на малко жълто петно върху диня показва, че гигантският плод е презрял. Всъщност е точно обратното. Тъй като динята расте на земята, с течение на времето от страната, където "лежи", се образува жълт пигмент. Следователно наличието на такова петно показва, че плодът е узрял сам и е придобил сладост.
Полът има значение
Малко хора знаят, но динята има полови характеристики. При женските зародиши долната част е плоска, а при мъжките е изпъкнала, с малък кръг. Има негласно правило, че "момичетата" са много по-вкусни и сладки, особено след като практически нямат семена.
Точен звук
Както е ясно, когато си купуваш диня, смяташ за задължително да я чукнеш. Сигурни сме обаче, че повечето хора не разбират напълно какъв звук трябва да издава узрялата диня, затова използват този „ритуал“ като начин за привличане на късмет.
Като цяло, когато се почука, динята ще има звънлив звук. Това говори за нейната зрялост. Освен това, ако вземеш плода в ръка, когато почукаш с другата ръка, той трябва да даде нещо като вибрация.
"Мустаци" или "опашка"
Друг спорен показател за добрата диня е сухата опашка. Някои смятат, че това свойство е присъщо само на пресните плодове, докато други, напротив, са сигурни, че това се случва при вече презрелите и твърде воднисти плодове. Има обаче и такива, които купуват дини само със зелени опашки - това показва, че плодът е набран съвсем наскоро, което означава, че е в най-добро състояние.
Основното нещо, което трябва да избягваш, когато купуваш диня, са отпуснатите и потъмнели опашки. Това вече казва със сигурност, че плодът не е в разцвета на свежестта си.

Вижте повече
Динена диета – отслабвай лесно и вкусно
С динята се отслабва лесно и бързо, освен това е супер вкусна!