Как да се справиш с екзема без лекарства

Екземата е заболяване на алергична основа и може да бъде остра или хронична.

 
 

Екземата е заболяване на алергична основа и може да бъде остра или хронична.

Хиляди хора страдат от това неприятно кожно заболяване. За последните 30 години техният брой в развитите индустриални страни се е увеличил трикратно. Стресът и умората са фактори, които могат да „събудят” екземата в във всеки един момент...

►►►9 съвета за хранене без токсини

Как лекуват химическите вещества?

Медикаментозното лечение на екземата се състои основно в локално приложение на кортикоиди и прием на антихистаминови лекарства. С тези химически средства се заглушават симптомите, но екземата си остава и на практика не се лекува. Или пък проблемът се появява под друга форма – като възпалителен процес или нова алергична реакция.

Да разберем екземата

В натуропатията човешката кожа се разглежда като орган за елиминиране на вредните за организма вещества. Екземата говори за свръхнатовареност на кожата с токсини, която предизвиква зачервяване, възпаление и сърбежи. В класическата медицина обаче лечението се съсредоточава главно върху алергичния произход на екземата. Всъщност предразположението към алергия е тясно свързано с натрупването на токсини. А психо-емоционалното състояние на човека е важен фактор за самото отключване на алергичната реакция. Стресът блокира естествената интелигентност на тялото и механизмите за освобождаване от отровите.

Понякога причината за екземата е в неправилно хранене – прекалена консумация на млечни продукти и киселинообразуващи храни като червено месо и колбаси. Филтриращите органи – черен дроб, бъбреци и черва – са претоварени с работа и не успяват да я свършат добре, така че част от нея се поема от кожата.

Ако приемем, че основният проблем е в затормозената елиминация на токсините, най-простото решение е тя да бъде подпомогната. Защото алергията не е нищо повече от изразно средство на тялото, терен, на който се развива „затлачването” с вредни вещества.

Галерия: 9 храни, които ще те избавят от акнето

Виж всички снимки

При контактна екзема трябва да се унищожи източникът й – това може да е шоколадът, млякото или някой химически продукт, списъкът е дълъг. Ако източникът не може да бъде установен, разумно би било да се избягват най-честите алергизиращи продукти – химически препарати за почистване на дома, яйца, дрехи от синтетични материи... Много силна е връзката между алергиите и замърсяването на околната среда, към което спадат именно злоупотребата с химически продукти и консумацията на индустриални храни.

Сигнали за прекалено много токсини в организма

Проблемите с елиминирането на вредните вещества се проявяват често чрез симптоми като прекалено светла урина, поява на отоци по тялото, запек, забавено храносмилане, подуване на корема.

Ходи пеша и пий много вода

Всекидневното движение и достатъчната консумация на вода подпомагат елиминирането на токсините. Ходенето пеша е достъпен спорт на всяка възраст. Не е необходимо да тичаш, важна е продължителността, а не интензивността на физическата активност. Ако ходиш всеки ден по един час, след седмица ще установиш, че екземата ти е намаляла. Водата е естествено необходима при това физическо усилие, но не се разхлаждай с газирани и други сладки напитки – това още повече ще натовари организма ти и ще обезсмисли усилията ти.

►►►Нашето здраве се нуждае от природата

Няколко полезни растения

Отводняващите билки стимулират органите, натоварени с елиминирането на токсините. Такива са лечебно сапуниче, теменуга, глухарче, листа от касис.

Копривата си остава едно от най-прочистващите растения, а има и минерализиращ ефект, полезен в случай на киселинно претоварване. Ако екземата се появява сезонно, се препоръчва отвара от коприва или прием под формата на капсули в продължение на 1-2 месеца. В копривата има също витамини С и D, които допринасят за лечебния ефект.

Отлично локално действие имат немската лайка, люлякът и алое вера.

Екзема от древногръцки означава кипене. Думата не е случайна – нещо в организма ври и кипи, има излишества, а кожата – като спасителен вентил, позволява на това излишество да напусне организма.