Как да се отървеш от пъпка – мигновено!

Няколко вида внезапно изникнали пъпки и как да се справиш с тях на мига.

 
 

Има дни, в които се събуждаш, поглеждаш се в огледалото и – БАМ! – изникнала ти е пъпка, която да провали деня ти.

Гадните пъпки изглежда изникват с едно мигване на окото и в един идеален свят би трябвало да изчезват с още едно.

За съжаление, да се отървеш от несъвършенството не е толкова лесно, обяснява козметичката Рене Ролю, отговорна за перфектната кожа на Деми Ловато. Една пъпка може да „къкри“ под повърхността на кожата, преди най-накрая да „поникне“ отгоре в целия си блясък. Това е причината да не можеш да се отървеш от нея с дни.

Ето кои храни трябва да хапваш, ако искаш да кажеш "чао" на акнето (в галерията долу):

Галерия: 9 храни, които ще те избавят от акнето

Виж всички снимки

Съветът на Рене: след като проблемът е налице, погледни внимателно в огледалото, за да прецениш какъв тип е твоята пъпка. Чак след това можеш да си направиш план за бързо реагиране.


Ето ги и различните видове пъпки и бързите начини за справяне с тях:

Имаш червена пъпка с бяло връхче

След като бялото връхче вече се вижда ясно, Рене предлага да увиеш пръстите си с хартиена кърпичка и внимателно да изстискаш излишното. В никакъв случай не използвай ноктите си за целта, защото те оставят видими червени белези. След като ръчно си премахнала пъпките преди лягане, намажи зоната с продукт за локално приложение, на основата на цинков оксид, камфор и други антибактериални съставки.

►►► Сребро срещу акне? Помага!

Ако бялото връхче все още не се вижда, Рене е категорична – трябва да оставиш пъпката намира. Може би си мислиш, че можеш да предотвратиш инфекцията, ако нанесеш отгоре продукт за локално приложение, но той довежда до лоши последици – зоната се пресушава, а отгоре се натрупват мъртви кожни клетки, които запушват пъпката и яодят до още по-лошо възпаление.

Имаш дълбока подкожна пъпка, без бяло връхче

За дълбоки инфекции, каквито са кистите, Рене препоръчва да си запишеш час при дерматолог, за да ти бият инжекция с кортизон. Този кортекостероид лекува подуването и зачервяването, както и размера на пъпката в рамките на ден-два.

Имаш малки червени подутини, без бели връхчета

Има няколко начина за лечение на този вид обрив. За да предотвратиш появата на гнойни връхчета, успокой инфекцията с поставяне на ледени кубчета върху засегнатата зона за 10 минути на всеки 3-4 часа. Друг вариант е да нанасяш отгоре крем с кортизон два пъти дневно (можеш да си купиш от аптеката).

►►► Твоят пълен гид за справяне с акнето (веднъж завинаги)

Внимавай да не пресушиш зоната с нанасянето на обичайните продукти за локално приложение (най-вече тези с цинков оксид), тъй като причиняват появата на мини „пропуквания“ на повърхността на кожата, които пускат нови бактерии вътре и съответно предизвикват допълнителна инфекция. Вместо това, спри се на продукти с успокояващи съставки.