Как да разбереш, че си пред тотален бърнаут

Прекаляваш ли с работата?!

 
 

Прекаляваш ли с работата?!​

Ето най-честите признаци, от които чсно личи, че е време да забавиш темпото!

Какво казва зодията ти за твоята кариера, виж в галерията долу:

Галерия: Какво казва зодията ти за твоята кариера

Виж всички снимки

►►► Как да оцелееш, ако нямаш достатъчно време за себе си

Не бъркай бърнаут със стрес

Да, между двете неща има много прилики, но стресът е състояние, което се появява от и в конкретни ситуации. А бърнаутът настъпва тогава, когато си под постоянен стрес и се преуморяваш.

Три сетива - три проблема

Бърнаутът се състои от три основни проблема: преумора, загуба на концентрация и ниска ефективност на работа. Очевидно, високите нива на претоварване и физическа неспособност успяват да се превърнат в причина за отсъствие на концентрация и желание за работа.

Това не е депресия

Бърнаутът може да се обърка с депресия, защото имат много сходни симптоми, но бърнаутът се отличава точно с проблема за ефективността, който не съществува при депресията.

Бърнаутът е опасен за здравето

Да, той не оказва толкова голямо влияние върху емоциите на човека, колкото върху неговото здраве. Изследванията показват, че расте рискът от възникване на сърдечни проблеми, диабет, постоянна унилост, апатия, главоболие и т.н.

Техниката ти пречи

via GIPHY

Чувстваш се ужасно изморенa, но това никак не ти пречи да проверяваш през 10 минути пощата и социалните си профили.

Решението:

Работи по-малко! Но наистина!

Това е една от основните рецепти за преодоляване на бърнаута. Но въпросът не е дори в това, че трябва да отделяш по-малко време за работа! Единственото нещо, което трябва да направиш е да намериш същността на проблема и да се справиш с него, след което всичко ще се нормализира и ще стане по-лесно. Точно затова и допълнителната почивка през почивните дни или след работа не помага при претоварването: това състояние не може да се "излекува" с гореща вана и чаша шампанско.