Как да постигнеш всичко, което си наумиш

Cosmo откри впечатляваща нова стратегия, която ще те отведе право към мечтите ти. Само виж колко малко се изисква от теб.

 
 

Cosmo откри впечатляваща нова стратегия, която ще те отведе право към мечтите ти. Само виж колко малко се изисква от теб.

►►►14 стъпки да бъдеш независима жена

Често разпространено схващане е, че когато искаш да постигнеш нещо – без значение дали търсиш идеалната работа, искаш да напишеш филмов сценарий или се мъчиш да смъкнеш онези 10 кг – задължително трябва да го направиш достояние до всеки, когото познаваш. Все пак колкото повече хора знаят, толкова по-голяма е вероятността желанията ти да се сбъднат, защото ще дадеш всичко от себе си да не се провалиш пред толкова свидетели? Ами, всъщност, едва ли... Оказа се, че трябва да направиш точно обратното. Скорошно изследване на университета в Ню Йорк доказа, че разпространяването на такава информация ти дава лъжовното усещане за реализирането й като съответно полагаш по-малко усилия действително да постигнеш целта си.

Ето ти пример: представи си, че споделяш на приятелка за първите 5 свалени кг от 10-те, с които си се заела. От нейната реакция – „Браво, справяш се супер!“ – се чувстваш толкова горда и доволна, че всъщност изгубваш мотивацията си да станеш рано сутринта, за да тренираш. И за какво, при положение че вече си усетила ползите от отслабването?

Ето по-умната стратегия: не споделяй намеренията си на никого. Разбира се, че е много по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Затова прочети всички причини и начини да запазиш мълчание, докато пожънеш радостта от успеха.

Силата на тайната

Добре де, не може ли да споделиш поне на най-добрата си приятелка? Ами, не. Скрий цялата информация, за да бъдеш сигурна, че го правиш само за себе си. А не за да имаш интересна тема за разговор по време на купон например.

Освен това по този начин не рискуваш мнението на някого да ти повлияе. А най-честата спънка към постигането на мечтите са други хора. Ако споделиш на някого амбицията си да кандидатстваш в даден университет да речем, и той/тя ти разкаже колко лоша е базата там, в крайна сметка може да повярваш, вместо да се довериш на собствената си воля. Дори най-близките ти хора могат да имат скрити мотиви, за да те отдалечат от мечтата ти. Щом обявиш намерението си да посветиш почти цялото си време на дадена цел, половинката или приятелката ти вероятно ще се притесни, че ще остане на заден план и така подсъзнателно ще започне да препречва пътя ти към успеха.

И още две причини да държиш мечтата си в тайна в името на каузата си: ще си толкова нетърпелива да се похвалиш със страхотните си постижения, че ще дадеш всичко от себе си, за да се справиш с пречките възможно най-бързо. А това, че го правиш само за себе си, те кара да се чувстваш страхотно. Ние жените често се раздаваме заради близките си. Затова, когато правим нещо хубаво само за себе си, се чувстваме прекрасно специални.

Как да се мотивираш, когато пазиш тайна

Да се заловиш здраво със задачата си може би ти звучи невъзможно без подкрепата на приятелите и семейството, но има лесни и изпитани начини да го направиш. Използвай силата на фантазията си. Главното условие е редовно да мечтаеш за стремежите си – мисли за страхотните неща, които ще ти донесат, и за негативите, които ще се наложи да понесеш, докато се превърнат в реалност (по-малко време за приятелите ти, скъпи курсове и т.н.). Хората обикновено взимат предвид или само положителните, или само отрицателните аспекти. Имайки предвид и двата, фантазията ти става по-реалистична и започва да изглежда по-лесно постижима. На всичкото отгоре успяваш да планираш точно какви стъпки да предприемеш, за да я достигнеш.

Следващата ти стратегия е да се обградиш с хора, свързани по един или друг начин с това, което искаш. Ако мечтаеш да се добереш до модния бизнес например, намери време да се срещаш с приятели, които се развиват в тази сфера. Може и да не знаят какво се опитваш да направиш, но като си около тях, ще подхранваш хъса си да стигнеш до голямата цел.

Ако се наложи да се раздрънкаш пред някого...

... Гледай да избереш правилния човек. Избери такъв, на когото имаш пълно доверие, никога не сте се конкурирали и същевременно успява да постигне своите цели. Не се сещаш за човек, който отговаря на всички условия? Ами, тогава си дръж устата затворена и започни да водиш анонимен блог (само не забравяй да забраниш коментарите отдолу). По този начин можеш да „изкрещиш“ пред целия свят какво искаш от живота, без да издаваш малката си тайна.

Едно изключение

Ако се стремиш да се откажеш от сериозно пристрастяване (към цигарите или алкохола например), винаги трябва да потърсиш подкрепа.