Как да откриеш идеалния гинеколог?

Опитен, не те съди и не се чака с месеци.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

В идеалния случай няма да се притесняваш да обсъждаш с гинеколога си цикъла, скесуалния си живот и вагиналните си притеснения.

Но въпреки че повечето доктори имат представа как да се държат с пациентите си – помнят ти името, гледат те в очите и кимат, за да покажат че те приемат на сериозно, докторската им титла не означава, че го правят или че ще положат усилия да те карат да се чувстваш добре в некомфортните обстоятелства около посещението при гинеколога. А ако те пропускат тези дреболии, ти ще пропуснеш важни подробности за здравето си.

Всичко това иде да рече, че е много важно да си намериш подходящ гинеколог, с когото се чувстваш комфортно и на когото имаш доверие. И понеже ще е малко странно да идеш на кафе с гинеколога си, за да го опознаеш, ето няколко съвета как да откриеш идеалния гинеколог, без да ходите на кафе.

Стъпка 1

Разбери кого обичат сестрите.

Отиди в АГ болницата и разпитай сестрите и акушерките при кой от лекарите биха отишли. Сериозно: „Сестрите и акушерките познават лекарите най-добре“, казва д-р Барбара Леви, президент на Американската асоциация на гинеколозите. „Те виждат как действаме и се държим и в най-тежките ситуации.“

6 глупави лъжи, които жените казват на гинеколога си

Вижте повече

6 глупави лъжи, които жените казват на гинеколога си

И застрашават собственото ти здраве!

7 въпроса, които да зададеш на гинеколога си

  • Колко често да идвам на преглед?
  • Тези симптоми нормални ли са?
  • Смятате ли, че настоящите ми противозачатъчни са подходящи за мен?
  • Ако забременея нежелано, ще прекъснете ли бременността?
  • В последно време сексът ми причинява болка и/или не ме интересува. Има ли нещо нередно?
  • Какво мислите по въпроса с бременността в по-зряла възраст?
  • Мина Х време от последния ми тест за венерически болести. Да си направя ли сега?

Стъпка 2

Поговори си с рецепционистките.

Вече си събрала малко информация. Обади се в приемната, за да разбереш...

Дали са добри с телефона.

Провери колко време ще ти отнеме да се свържеш и колко бързо можеш да си запишеш час. Ако трябва да чакаш месеци за свободен час, няма смисъл.

Имат ли подходящото оборудване?

Не всички кабинети имат ехограф и лаборатория, в която да се правят бързи тестове. Няма проблем, ако нямат, просто знай, че ще трябва да чакаш по-дълго за резултатите или да ходиш на друго място, за да ти направят тестовете. Избери това, което ти е най-удобно.

Каква им е специалността?

Някои лекари специализират в лечение на безплодие и трудности при забременяването, докато други се занимават с профилактични прегледи и т.н. Избери това, което ти е нужно в момента. После можеш да смениш доктора.

Бързо ли минават прегледите или ще висиш с часове пред кабинета?

Избягвай скоростните прегледи и попитай колко обикновено продължава един преглед. Ако отговорът е по-малко от 10 минути, продължавай да търсиш. Ако е повече, се поинтересувай дали докторът си спазва графика или изостава.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Стъпка 3

При прегледа.

След като си избереш доктор, отиди на прегледа подготвена, за да си сигурна, че изборът ти е правилен.

Запиши си въпросите.

Сериозно, записвай си всичко, за да не забравиш нещо по време на прегледа. Започни със седемте въпроса на предишната страница. Докторът трябва да отговори на всеки един от тях.

Подреди си историята на заболяванията.

„Гинекологът трябва да е наясно със заболяванията ти, ако имаш такива“, казва д-р Пари Годси, гинеколог в Лос Анджелис. Ако не те попита дали си претърпяла операции, заболяванията в семейството и какви лекарства взимаш (освен противозачатъчните), трябва да ти светне червена лампичка.

Провери социалните му умения.

Трябва да гледа теб, а не картона ти, да ти задава смислени уточняващи въпроси и да те изслушва. „Ако е прибързан и не ти дава време да отговориш, му кажи“, съветва д-р Леви. „Знам, че бързате, но имам важни неща, които да обсъдим.“ Дай му шанс да се обясни и уточни ситуацията.

Провери склонността му към заключения.

Добрият лекар няма да си прави предварителни заключения за сексуалните предпочитания на пациентите, казва д-р Леви. Кажи ясно какви са предпочитанията и половата ти идентичност и наблюдавай каква ще е реакцията. Ако те карат да се чувстваш неудобно, си потърси друг лекар, дори ако трябва да започнеш пак от първата стъпка. Досадно е, но си струва.

Опиши много точно симптомите си.

Добрият лекар ще попита, но ако кажеш малко повече, няма да е зле. Ако си имала дискомфорт по време на секс, цикъла или каквото и да е, кажи му. Но „боли ме коремът“ не е достатъчно. „Докторите слушат по цял ден за болка, така че опиши добре защо това не е нормално“, съветва д-р Леви. Например, ако болките ти са толкова силни, че не можеш да идеш на работа, му кажи.

Кога трябва да посещаваш твоя гинеколог

Вижте повече

Кога трябва да посещаваш твоя гинеколог

Колкото и да са неприятни гинекологичните прегледи, те са част от твоя живот. Хубаво е да бъдеш информирана кога трябва да си запишеш час и в...