Как да не се влюбиш след секс

Не планираше нищо сериозно и само искаше да се позабавляваш, но на следващия ден, изведнъж, се оказваш хлътнала до уши.

 
 

Не планираше нищо сериозно и само искаше да се позабавляваш, но на следващия ден, изведнъж, се оказваш хлътнала до уши. Не, така не сме се разбирали!

Отнеси се към това, което чувстваш, като към защитна реакция на психиката. Наложено ни е да вярваме, че добрите момичета не правят секс без любов, затова ти подсъзнателно, най-вероятно, се опитваш да оправдаеш нощната си авантюра с по-дълбока причина. Спомни си какво си мислеше за този мъж преди секса. Дали ти се струваше толкова невероятен и тогава?

Галерия: Кой е твоят пич за лятото според звездите

Виж всички снимки

А занапред е добре да знаеш, че „само секс” не съществува. В това е убедена Хелън Фишер, антрополог и изследовател. За чувството любов в мозъка ни отговарят три взаимосвързани системи – на сексуалното желание, на романтичното привличане и привързаността. И въздействието върху една не остава незабелязано от другите две. Ето защо понякога силното приятелство преминава в отношения, а случайната връзка може да се превърне в зависимост.

„Сексуалната стимулация провокира производството на тестостерон и ако ти харесва това, което се случва, се задейства и хормонът допамин, - обяснява професор Фишер, - той директно влияе на романтичните преживявания. Освен това по време на оргазма се отделят вазопресин и окситоцин. Тяхната зона на влияние е чувството на привързаност и пълното фиксиране в партньора”. Така или иначе, без емоционални последици няма да се разминеш. Но пък тях можеш бързо да елиминираш. Пази контрола си върху своите мисли и чувства, а и…

Имай предвид, че галенето на гърдите и оргазмът предизвикват бурен прилив на окситоцин при жените. Както пише Робин Данбар в книгата си „Наука за любовта и изневярата”, това вещество е активирано в момента на раждането и кърменето и жените са особено податливи на неговото влияние. Веднага можеш да познаеш ефекта на „хормона на верността” по усещането за спокойствие и доверие към партньор, който виждаш за пръв път.

►►►10 правила на лошото момиче в спалнята

Най-логично ще е да решиш да симулираш оргазъм и да не даваш на мъжете да те пипат по гърдите, но тогава какъв ще е смисълът на секса? Има и друг вариант. Според учените действието на окситоцина минава след няколко часа, но отделянето му може да бъде предизвикано лесно, само с разговор по телефона, например. Изводът?

Сведи всякакви такива опасни контакти до минимум. Не се интересувай от мъжа, не оставай при него за преспиване, не му взимай телефона и не го търси в социалните мрежи. С прегръдките на сбогуване също внимавай. Те провокират отделяне на ендорфин, друг хормон, виновен за влюбването ни.

Не си мисли за героя на предишната нощ, колкото и да е била незабравима.

Колкото по-често мислено се връщаме към някой обект, толкова по-голяма и здрава става мрежата от неврони в мозъка ни, свързана с него. И при най-малкото напомняне съзнанието ни само се „спуска” по стръмния път. И точно така се формира навикът. Не превръщай мъжа в такъв навик!

Да си кажеш „Аз няма да мисля за него” е все едно да се опитваш да не си спомняш за бялата маймуна. Това е ефектът на ироничния бумеранг – колкото повече се опитваш да не мислиш за нещо, толкова по-често го правиш. Какво да правиш? Позволи на мислите ти да се реят, но не им придавай значение. Използвай техниката на „пълзенето” – вслушвай се в това как отеква чувството или желанието в тялото ти. Наблюдавай за минута оттенъците на усещането, дишай дълбоко и спокойно. Не драматизирай, ако ефектът не е мигновен, ще го забележиш по-късно.

►►►10 знака, че се нуждаеш не от гадже, а от котка

Намери други начини да усещаш прилив на щастие.

Да се влюбиш лесно и приятно става благодарение на хормона допамин, той задейства „центъра на удоволствието” в мозъка и предизвиква чувство на предусещане. Непрекъснато се стремим към центъра на нашите желания, но никога не сме удовлетворени: за щастието отговарят други сектори! Избягвай нервните ситуации. Медитирай, спортувай, чети, виждай се с приятели. Светът е толкова голям и пълен с удоволствия!

Какво да правиш, ако все пак се влюбиш?

Довери се на лявото полукълбо на мозъка си. Помисли си защо обектът на твоята страст не е подходящ за теб и си спомняй това, когато емоциите те затрупат. Не действа? Активирай хипоталамуса. Той отговаря за производството на хормони и реагира на физически неприятните усещания. Асоциирай мъжа с нещо гнусно.