Женският проблем, превърнат в изкуство

В XXI век менструацията все още е тема табу. Интересен е фактът, че жените предпочитат да споделят сексуалните си фантазии и преживявания, но не и да споделят за дискомфорта, който изпитват по време на месечния цикъл.

 
 

В XXI век менструацията все още е тема табу. Интересен е фактът, че жените предпочитат да споделят сексуалните си фантазии и преживявания, но не и да говорят за дискомфорта, който изпитват по време на месечния цикъл.

Няколко жени не споделят това мнение и предпочитат да дадат гласност на този проблем. Те превръщат менструацията в цяло изкуство, като споделят свои илюстрации в социалната мрежа Instagram. Дамите имат над 100 000 последователи в мрежата, а илюстрациите им събират стотици коментари.

►►►Трикове за безболезнена менструация

Храни, които да консумираш, когато си стресирана: в галерията долу:

Галерия: Кои храни да ядеш, когато си стресирана

Виж всички снимки

Гилия Роса

Нейният Instagram е пълен с рисунки, които отварят вратите на един нов свят: този на чувствата и усещанията, където главен герой е истинската страна на жената. Връзките, различните форми на тялото, самотата и менструацията се превръщат в основни действащи лица, които изпитват чувства. Гилия използва ярки цветове и щампи, които придават хармоничен вид на илюстрациите.

Лола Вендета

Лола Вендета е комичният персонаж, който се появява в илюстрациите на Ракел Риба Роси. Ракел е съосновател на движение за правата на жените, според което всяка дама има своето място в обществото. Лола Вендета е персонаж, който свободно изразява своите женски и сексуални проблеми.

Според Ракел Риба Роси женската менструация е нещо напълно нормално и не бива да заобикаляш въпросите, свързани с нея. Цикълът е индикатор, че ти си жена и че се гордееш с това.

Росио Саласар

Твоите емоции са валидни всеки ден от месеца.

С илюстрациите си Росио Саласар смело поставя на преден план менструацията, която се превръща в първопричина за женската раздразнителност и за честата смяна на настроенията.

Росио показва цикъла без маски, такъв какъвто е, и с голяма доза ирония.

Марта Пиедра

Понеделниците са червени.

Като един от гласовете на феминизма, Марта Пиедра критикува жените, които не споделят за своя цикъл. Тя забравя за каноните на красотата, поставени от обществото, и показва, че никоя жена не е перфектна.

Не обвинявай хормоните за твоя скапан характер.

Марта показва ежедневието на всяка жена: желанието за чаша вино след дълъг работен ден или пък решението на жените да не се обезкосмяват през зимата.

Паула Бонет

За разлика от останалите илюстратори, Паула Бонет смесва поезията с изкуство. Тези два инструмента ѝ служат като помощници в споделянето на истините и вижданията за теми, които обикновено се цензурират или пък се избягват. Паула не се срамува да преразкаже женската сексуалност, аборта и болката от него, както и месечния цикъл, посредством илюстрации.

via GIPHY

Не бива да се срамуваш от себе си и от проблемите, които имаш. Несъмнено менструацията е доста неприятна, но това не е причина да я превърнеш в тема табу. Не забравяй, че тя е част от живота на всяка жена.