Изръсила си: „Обичам те“... Как да се справиш с тъпата ситуация

Когато започнеш да си падаш по мъж, няма по-страшни думи от „обичам те”. Ако се изплъзне случайно, не се паникьосвай. Ето как да се справиш с такава тъпа ситуация.

© iStock

Антония почувствала, че е дошъл правилният момент, когато тя и приятелят й, с когото излизали вече от година, току-що правили секс и вечеряли, гледайки нова романтична комедия, и тя просто го казала. „Обичам те“, като го погледнала с очакване в очите. А неговият отговор? Той се усмихнал, погалил я по косата и после отново насочил вниманието си към филма. Ето ти неловка ситуация. „Веднага си помислих „Господи, какво направих?“ Бях толкова засрамена“.

Обичам те!

Мерсииии...


© iStock

​Той не те обича?

Позната история. Падаш си по някой мъж, но когато събереш смелост да му кажеш думите, те се посрещат с мълчание. Нормално е да се чувстваш ужасена или ядосана, но не стигай автоматично до отрицателни заключения. „Сама си създаваш драма и рискуваш да навредиш на иначе успешна връзка – предупреждава Д-р Елън Кенър, клиничен психолог и радиоводещ. – Можеш да се чуеш как мислиш: „Не ме обича. Просто ме използва. Губя си времето с него! Пак ли! Защо винаги се излагам? Може просто да не ставам някой да ме обича. Сигурно нещо с мен не е наред. Може би ми изневерява!“. Вместо това си поеми дълбоко дъх и помисли как този единствен момент, това че не е отвърнал на твоето „Обичам те“, се отнася към останалата част от връзката ви. Може би си го изненадала или пък не иска да си мислиш че ти отвръща само защото ти си го казала. В този момент на мълчание е по-важно да се запиташ „Той държи ли се с мен, сякаш ме обича? Цени ли ме?“ – обяснява д-р Кенер, автор на Егоистичният път към любовта: Как да обичаме със страст и разум. – Иска ли да прекарва време с мен? Какво ми казват неговият език на тялото, тон на гласа, избор на поведение и действия в течение на времето?“ Тези знаци са много по-значими, отколкото това дали ти е отвърнал със същите думи, или не“.

“Скъпа, обичам те оттук до края на… света или нощта?!"

Вижте повече

“Скъпа, обичам те оттук до края на… света или нощта?!"

Как мъжете преценяват дали ги интересуваш единствено от страстна гледна точка, или биха искали и нещо по-сериозно. Плюс кратка справка за новата мода на интелигентния секс.

​Приеми го като знак

Ако се окаже, че не изпитва същите чувства и сте стигнали до момент, в който връзката ви се променя, значи така е било писано. Оцени това, че сега знаеш истината. Този странен момент за Дора е бил, когато осъзнала, че за нея връзката й означава едно нещо, а за нейния приятел – съвсем друго. „Радвай се, че сега знаеш как стоят нещата и си свободна да намериш мъжа, който наистина ще те обича, уважава и цени“, казва експертът по отношения Джоана Кенеди. Ще се чувстваш наранена, но не затваряй себе си от изпитването на любов в бъдеще. „Спомни си старата поговорка: „По-добре е да си обичал и загубил, отколкото никога да не си обичал.“

© iStock

Ти не чувстваш същото

Понякога и ние може да се окажем в позицията на изненадани от думите „обичам те“. 25-годишната Таня била шокирана, когато нейният приятел го казал неочаквано след месец. „Казах му: „Сигурен ли си? Напълно?“, спомня си тя. Не че не изпитвала силни чувства – просто не искала да бърза. Вместо това тя се надявала нейните изпълнени с любов действия, да говорят по-силно от думите й (или липсата на такива). Това е разумен избор, отбелязва Кенеди, създател на сайта HappinessLoveandPleasure.com. „Ако си падаш много по него, но не си сигурна дали го обичаш, се усмихни и сподели на какво се възхищаваш и какво уважаваш в него и му дай да разбере, че твоето сърце още се ориентира във връзката“, съветва тя. „Но ако си наясно, че той не е Избраният, бъди искрена, за да му дадеш възможност да търси нова любов.“


Истината зад пияното „Обичам те“

Вижте повече

Истината зад пияното „Обичам те“

Той ли говори или алкохолът?

Когато кажеш „Обичам те“
Ако е твърде скоро
По принцип никога не е твърде рано да го кажеш. В любовта няма правила. И все пак, ако кажеш „обичам те“ твърде рано, може би проблемът е, че смесваш увлечението и страстта с любов, или просто искаш някой да запълни някаква празнина. На нас ни се иска да чувстваме това, затова го казваме. Ако сме наистина честни със себе си, ще осъзнаем, че не чувстваме истинска и дълбока любов.

Ако отнема твърде дълго
Ако някой от вас се е отпуснал, а другият не е, може би имате различни очаквания. Проведете честен разговор защо и двамата сте в тази връзка. Или може би белези от предишни връзки причиняват това забавяне. Минали връзки могат да поставят сериозни пречки пред осъществяването на щастлива и здравословна връзка.
© iStock
Кога да не казваш „Обичам те”

Вижте повече

Кога да не казваш „Обичам те”

Любовта е нещо страхотно, и да кажеш на някой „Обичам те” не би трябвало да е погрешно