Изневеряваш ли на дребно?

Сигурно не си си купила тениската, но ако зяпаш по витрините в Града на изневярата и гледаш прелъстително продавача, нека ти представим концепцията за микро-изневярвата.

 
 

Сигурно не си си купила тениската, но ако зяпаш по витрините в Града на изневярата и гледаш прелъстително продавача, нека ти представим концепцията за микро-изневярвата.

Внимавай, момиче, влизаш право в Града на флирта.

Момчето в кафето? Треньорът във фитнеса? Готиният колега, на когото се опитваш да привлечеш вниманието около кафе машината? Питам дали неволно не изневеряваш на партньора си? Въпросът е малко груб, но има едно нещо, наречено микро-изневяра, което не е толкова смешно или лошо, че да не си го правила. Не е опасно и обикновено е подсъзнателно действие. Но не е и съвсем безобидно и може да е знак, че трябва да обърнеш внимание на връзката си.

Нека видим защо някой би изневерил, според хороскопа му (снимки долу):

Галерия: Защо един човек би изневерил [според хороскопа му]

Виж всички снимки

По същество, микро-изневярата е всички дребни неща, които правим, и които намекват за изневяра, без самия физически акт. Така, както доктор Карл предупреждава за опасностите от микро-съня, микро-изневярата също е вредна и може да те вкара в ситуации, за които после ще съжаляваш. Мисли за нея, като за малката сестра на емоционалната изневяра, без силните чувства, които съсипват връзката (известно е, че емоционалната изневяра наранява много по-силно от физическата). Но имайки предвид, че микро-изневярата може да създаде предпоставки за нещо по-сериозно, е ясно, че не е нужно да примлясваш с устни пред обекта на интереса си, за да си докараш беля. Каква е първата стъпка? Малко по-усърден флирт.

„Това са малките неща, които правиш, за да покажеш на някого, че го харесваш; не е нужно да е физическо, нито емоционално“, обяснява Дезире Спиръинг, директор на Sexual Health Australia. “При емоционалната изневяра, ти споделяш много лична информация с човека – чувства, мисли и желания, изпитваш силни емоции към него и те минават отвъд привличането.“

Предупредителни знаци

Знаците, че навлизаш в опасни води, според Спиъринг, включват специално облекло, ако знаеш, че ще го срещнеш, криеш информация от партньора с кого пиеш след работа и лъжи чрез премълчаване. Може дори да е простия факт, че харесваш и коментираш снимките на някой мъж в Instagram. И мъжът не е Зак Ефрън, а истински най-обикновен мъж. „Също и когато не разкриваш, че имаш партньор или умишлено омаловажаваш сериозността на връзката си“, продължава тя. „И когато търсиш контакт с някого и искаш съвети за дребни неща или полагаш извънредни усилия да говориш с него. Или пък го следваш в социалните мрежи и знаеш всички подробности за него или правиш всякакви неща, само за да го видиш и да поговориш с него.“

►►►10 признака на емоционалната изневяра

Това е безобидно забавление, ще кажеш ти. Донякъде сме съгласни. Всяка връзка и си има граница, отвъд която е изневярата. Но микро-изневярата показва, че търсиш вниманието на някой, който не е партньорът ти, не е безобидно. Помисли си каква е мотивацията да носиш червеното червило, само защото Кърк от счетоводството днес е на работа. Как би се почувствал партньорът ти, ако знаеше каква е причината?

„Линията е пресечена, когато разбереш, че нещата, които правиш или казваш, биха наранили партньора ти“, обяснява Аманда Джой Роб, терапевт по връзките. „Тези неща, или когато забежката ти започне да пречи на връзката ти или да триеш съобщения от телефона си, в случай, че гаджето ти ги види.“

Обратната страна

Ами ако четеш това и се чудиш дали партньорът ти не се занимава с микро-изневяра? Може да е трудно да видиш знаците, ако не става дума за истинска изневяра, която е по-очевидна.

„Ако мислиш, че партньорът ти се е захванал с микро-изневяра, повдигни въпроса от позицията на твоята уязвимост“, съветва Спиъринг. „Нещо от сорта на: „чувствам се несигурна, когато общуваш с това момиче“. Или „Виждам, че много коментираш постовете на тази жена във Фейсбук. Притеснявам се за връзката ни.“ Ако те обича, ще се постарае да не ти дава поводи за притеснения“, казва Спиъринг.

►►►Как да разкриеш изневярата (10 истински истории)

Използвай го в своя полза

Нека превключим прекъсвача. Малка микро-изневяра може да послужи като спасителен пояс за връзката. Когато се използва разумно, може да донесе ползи за отношенията ви.

„Може да ти покаже, че още си секси и мъжете те намират за привлекателна“, коментира Спиъринг. „Това ще те накара да се почувстваш по-уверена и ще донесе тази увереност и във връзката си. От друга страна партньорът ти ще види, че другите мъже намират приятелката му за привлекателна и това ще запали огън в него.“

Роб е съгласна, че малко микро-изневяра е безобидно забавление, когато е споделено с партньора и не пречи на връзката и чувствата ви. Има и уловка: ако имаш чувството, че не можеш да го правиш пред партньора си, най-добре не се захващай.

„Безобидното флиртуване може да се случи пред партньора или да му споделиш, без да се превръща в голяма проблем“, казва Роб. „Докато при емоционалната изневяра всичко се случва тайно.“

Кое е категорично забранено? Флиртуването с мъж, с когото имате общо минало. Излизали сте или сте правили секс, дори не си мисли за флирт. Повтаряме: Не го прави!