Изчезвай, момиче! Връзката с Нарцис не е приказка, а трилър

Важно е да не бъркаш любовта с манипулацията.

До вчера ти беше идеалната жена за него – най-добрата на света. Неговата страст. Неговото вдъхновение. Единствената му любов. Но днес рязко нещата се промениха и вече ролите ви се смениха. Ти си част от цялото и за него си като всички останали – освен това и тази, която се държи като истеричка, не е наред с главата и има типично „женско“ поведение. Какво се е случило с твоя принц? Вероятно нищо. Просто е нарцис.

Галерия: Най-ярките ти черти според зодията

Виж всички снимки

АЗ СЪМ ТИ, ТИ СИ АЗ

Най-вероятно връзката ви е започнала така: и двамата сте се почувствали като две половинки на едно цяло. Доверила си се на този, който най-накрая те е видял такава, каквато си, и точно затова те цени. Носил ти е кафе в леглото и те е завивал с топло одеяло, обяснявал ти се е в любов по десет пъти на ден, правил е планове за съвместен живот с теб и бързо ти е предложил да се преместиш да живееш при него.

На първо време нарцисът е постигнал целта си: да те пристрасти. А след това започва да ти обяснява на колко много трябва да си готова, за да не изгубиш това щастие. В началото няма да е болезнено, а по-скоро странно: например ще си уговорите среща, а той няма да дойде и телефонът му ще е изключен. Или ще отмени срещата ви в последния момент, за което ще има желязно оправдание. Или ще започне да намеква за твоя потенциална конкуренция: не, няма нищо сериозно, просто му привлича вниманието. А твоите знаци за привличане на внимание пренебрегва тотално, просто ги игнорира и ги превръща в забележки по твой адрес: „Носиш твърде къса пола!“ Или обратното, не носиш. Започва да се обижда неясно защо и отрича да е станало нещо: „Как изобщо ти хрумна? Не си измисляй!“ Това, разбира се, започва да те тревожи, но се опитваш да се отърсиш от приближаващите беди. Истинският смисъл на случващото се ще ти бъде разкрит много по-късно.

СТУДЪТ ПРИСТИГА!

Другата запазена марка на нарциса е леденият душ: може да те накара да се почувстваш така, че сякаш те заливат с кофа ледена вода. Най-разпространеното действие на агресора на този етап е бойкотът: вчерашният страстен мъж днес просто изчезва завинаги от твоя живот. Понякога иницииращ незначителен спор, а понякога просто ей така, за разнообразие.

Втори вариант – рязкото охлаждане на чувствата: или той просто толкова силно изразява равнодушието си към теб, или директно ти казва, че внезапно е спрял да те обича. Сега ще изнамери от небитието някоя съперница от миналото, за да я представи като негова любовница. Или дори любима. Какво се опитва да постигне? Как така не успяхте да запазите отношенията си? И колкото повече се задълбочаваш, толкова повече те обсебват тези мисли (читателка разказва, че по време на секс половинката й се смял и й е говорил, че в леглото тя не става за нищо).

Поздравления! Спиш с нарцис!

Ледената вода те облива и срива напълно: какво се случва?! Опитваш се да поговориш с него, но в отговор получаваш обвинения и апатия: всичко е наред, успокой се, държиш се като истеричка. Между другото, има и трети вариант: той признава, че проблем има, а виновната си ти. Вземи най-нелогичната причина: например, че ходиш на кафе с приятелки, а като се прибереш му миришеш на алкохол. Оказва се, че това не му харесва (впрочем само веднъж се е случвало да пиеш чаша вино на вечеря с приятелки) – и отношенията ви са почти разрушени. Зашеметена от ледения душ, който ти изсипва, започваш наистина да вярваш, че си направила нещо съвършено ужасно. А това означава, че той си е постигнал целта: ти изпитваш панически страх, че ще го изгубиш, и се опитваш краткосрочно да си изкупиш вината.

Сега нарцисът ще се отпусне и ще ти даде да разбереш, че по принцип е готов да се сближите пак. Ако леденият душ те е отрезвил и не си се превърнала в послушно зайче, той ще ти устрои невероятно шоу: ще започне да показва колко му е жал, видимо ще се покае, ще се кълне, че те обича и ще ти обещае, че повече никога няма да се повтори. И ти най-вероятно ще повярваш. Нарцисът е изключително добър актьор.

И СЛЕД МЪГЛАТА ПАК МЪГЛА

И така, след първия леден душ, вероятно ще останеш с него. Първо, за да се възстановиш, ти трябва време. Второ, шоуто е подействало. Трето, започваш да търсиш нормално обяснение какво всъщност се случва и защо: това са просто част от чертите от характера му, тоест, нормален етап в отношенията ви.

Но постепенно кротко ще се разтопят ледовете помежду ви, преди да те залее втори път. И ако си човек със стабилна самооценка, в този момент имаш реален шанс да установиш падението си в бездната: осъзнаваш, че нещо не е наред, и за почваш да търсиш източника на проблема. Но, уви, болшинството нарциси преминават умело на следващото ниво. Наричат го завихряне.

Сега трябва да преминеш от ледения душ към замръзването, а добрите моменти в отношенията ви намаляват. На този етап започваш да изграждаш зависимост. Той ти показва, че не би могла да живееш без него и че емоциите ти се дължат не толкова на психиката, колкото на хормоните. Колкото повече цикли на размразяване преминаваш, толкова по-трудно става да излезеш от ситуацията.

Тъжна шега използват психотерапевтите: по трудно е жертвата на нарциса да излезе от връзката, отколкото алкохолик да спре да пие. Фаталната любов се превръща в отрова, която трови тялото неконтролируемо и денонощно. Сега животът ти е изграден около една цел: да спасиш отношенията и да получиш поне малко любов – всичко останало остава на заден план. Струва ти се, че трябва да се опитваш да станеш по-добра, по-мъдра, по-търпелива и че само тогава чудовището ще се превърне отново в принц.

"1 от 16 американци е нарцис. Това е около 6% от населението в страната"*

В същото време чудовището сякаш нарочно те лишава от последни моменти на радост: ако си в настроение, той спратва скандал, ако изглеждаш добре, ще ти каже, че си надебеляла. Ако поискаш прегръдка – те отблъсква. А ти вярваш, че заслужаваш това. Налагаш се. Досаждаш. Виновна си. Всеки нов бойкот предизвиква у теб пристъп на паника: ако те отхвърли, животът ти ще приключи. Така говори и нарцисът, че си готова на всичко, а той с радост ще предяви своите претенции.

Какво излиза? Удавил те е в илюзии: ти вярваш, че тези токсични отношения са онази истинска любов, описана в романите – прекрасна, непредсказуема, силна. Но съвсем не е така! Любовта не разрушава, не осакатява и не убива.

ТРЪГНИ СИ КРАСИВО И ЖИВЕЙ ЩАСТЛИВО

Важно е да разбереш: нарцисът не пуска доброволно жертвите си. Само ти можеш да решиш кога да си тръгнеш, кога да отстоиш себе си и е много важно да го направиш преди да стане късно. Една жертва на нарциса избягала, съзнавайки, че почти е извършила престъпление заради любимия си. Друга – като открива, че заради нервните сривове, които преживява, изчезва менструалният й цикъл и започва да й капе косата. Трета – изгубила работата си, след като се явила в нетрезво състояние (защото давила болката си в алкохол).

Но дори и да решиш да избягаш от нарциса, направи всичко възможно, за да не се откажеш в последния момент. Ще те застигнат нови сценки – от захаросаното шоу, до тормоз и шантаж. Агресорът се е подготвил: ще те заплаши, че ще публикува в интернет твои голи снимки, може да започне да те преследва, да те злепостави пред колеги, пишейки „прощално писмо“ от твое име, намекващо за суицидни мисли. Може да прекарва дни и нощи под терасата ти, умолявайки те да се върнеш при него, а може и да ти устрои парти с грозни думи по твой адрес (пред всичките ви приятели). И това е страшно.

Но помни: всичко, което трябва да направиш – не се поддавай! Така даваш шанс на твоя насилник да увеличи броя на кошмарните ти дни. Много е важно да разбереш, че вашите взаимоотношения сами по себе си не съществуват. И не жали усилията си. Нарцисът не се променя. Напускаш – значи напускаш. Не оставяй той да те плаши. Повтаряй си: това трябва да приключи. Не му се доверявай. Веднъж завинаги го отстрани от живота си и толкова. Решението е окончателно и не подлежи на обсъждане, защото и най-малката проява на слабост – връща всичко в изходна позиция – дори и малко да поддадеш, нарцисът веднага е готов да „се промени“.

Помни: той се преструва. Воден е не от разкаяние или страх от загуба на любов. Той просто пуска въдицата, проверявайки дали все още си хваната на куката. На него не му е нужна любов. На него му е нужна власт.

А на теб си си нужна ти!

*по данни на PSYCHOLOGY TODAY

Галерия: Как искаш да бъдеш обичана според зодията

Виж всички снимки