Избегни провалите: 8 основни грешки при печене на козунак

Споделяме тайни на опитни домакини

Преди това процесът на приготвяне на тесто и печене на козунак беше изкуство, на което майките учеха дъщерите си и всяко семейство пазеше своя собствена рецепта за това сладко изкушение. Сега научаваме за тях от готварски книги и блогове, като най-често предпочитаме готови печива.

© iStock

Ако обаче искаш си решила да спазиш традициите и да приготвиш любимото си великденско ястие у дома, това изисква подготовка, търпение и познаване не само на рецептата, но и спазване на важни правила. Ще ти разкрием какви грешки не бива да допускаш, за да стане козунакът ефирен, да не се рони и да те радва през цялата Светла седмица.

Грешка №1: Охладени съставки

Всички компоненти за тестото трябва да са на стайна температура: това се отразява на качеството на тестото. Не забравяй да извадиш млякото, маслото и яйцата от хладилника поне час преди това, за да имат време да се стоплят.

Грешка №2: използваш непресято и нискокачествено брашно

Пресяването на брашното не само го обогатява с кислород, но и спомага за по-доброто втасване на тестото, което го прави ефирно и леко. Също така е по-добре да използваш първокласно брашно – поради по-голямото количество глутен и протеини, козунакът ще бъде по-пухкав и няма да се рони (прочети също: Доведи Франция в леглото и на градската си тераса с тази рецепта за тост).

Грешка №3: Твърде много мая или мая с изтекъл срок на годност

За перфектен козунак трябва да се слага умерено мая в тестото. Препоръчителното съотношение е 5% от теглото на брашното. Това ще позволи на тестото да втасва бавно и да удвои обема си. Не забравяй да провериш срока на годност на маята: понякога тестото не втасва добре по една-единствена проста причина – маята е прекалено стара.

Грешка № 4: Добавяш съставки към тестото твърде рано

Тестото е смес от мая, захар, топло мляко или вода и много малко количество брашно – основата на бъдещото тесто. В него започва процесът на ферментация, от който зависи колко ще втаса тестото, дали козунакът ще се съхранява дълго или скоро ще „остарее“ и разбира се, вкусът му.

Остави тестото да втаса добре на стайна температура, на място, защитено от течение, поне 40 минути, в зависимост от вида и качеството на маята. Първоначално тестото ще започне да шупва и да увеличава обема си, което е знак, че маята е активна. А след това да спада. В този момент е време да започнеш да месиш тестото, като добавиш останалото брашно, сол, масло или маргарин (прочети също: Наздраве, ти току-що изпи 1283 калории!).

Грешка № 5: Тестото е на бучки

Омеси тестото старателно, за да избегнеш бучки. Ако не разполагаш с мощен кухненски робот или поне миксер у дома, бъди готова да отделиш много време и усилия за това.

Грешка №6: Неузряло тесто

Преди да поставиш тестото в тави за печене, трябва да престои 1,5 – 2 часа. Важно е да го премесваш на всеки 20 минути. За да омесиш тестото, разточи го на топка, издърпай краищата и ги притисни в средата. Продължи процеса, като се движиш в кръг, без да променяш посоката. Този етап е много важен за качеството на козунака: в идеалния случай той трябва да е равномерен, доста плътен, но мек.

Грешка №7: Температурни колебания

Избягвай резки промени в температурата в помещението, където се съхранява тестото, тъй като това може да повлияе негативно на активността на маята. Тестото трябва да втасва на топло, но не горещо място, далеч от радиатора и същевременно от студено.

Грешка № 8: Неправилно печене

Увери се, че формите са напълнени с тесто до две трети, така че да не надхвърля ръбовете: все пак ще втаса малко, докато е във формата. Постави тавата за печене с формите на долния рафт на фурната. Поддържай температурата между 160-180 градуса по Целзий и се старай да не отваряш фурната по време на печене. И помни: печенето на козунак не е нещо, за което трябва да се бърза. Гъстото тесто се изпича постепенно. След предварително загряване на фурната трябва да отваряш вратата възможно най-рядко.

Галерия: Декорирай перфектната маса за Великден

Виж всички снимки