Преди това процесът на приготвяне на тесто и печене на козунак беше изкуство, на което майките учеха дъщерите си и всяко семейство пазеше своя собствена рецепта за това сладко изкушение. Сега научаваме за тях от готварски книги и блогове, като най-често предпочитаме готови печива.

Ако обаче искаш си решила да спазиш традициите и да приготвиш любимото си великденско ястие у дома, това изисква подготовка, търпение и познаване не само на рецептата, но и спазване на важни правила. Ще ти разкрием какви грешки не бива да допускаш, за да стане козунакът ефирен, да не се рони и да те радва през цялата Светла седмица.
Грешка №1: Охладени съставки
Всички компоненти за тестото трябва да са на стайна температура: това се отразява на качеството на тестото. Не забравяй да извадиш млякото, маслото и яйцата от хладилника поне час преди това, за да имат време да се стоплят.
Грешка №2: използваш непресято и нискокачествено брашно
Пресяването
на брашното не само го обогатява с
кислород, но и спомага за по-доброто
втасване на тестото, което го прави
ефирно и леко. Също така е по-добре да
използваш първокласно брашно – поради
по-голямото количество глутен и протеини,
козунакът ще бъде по-пухкав и няма да
се рони (прочети също: Доведи Франция в леглото и на градската си тераса с тази рецепта за тост).
Грешка №3: Твърде много мая или мая с изтекъл срок на годност
За перфектен козунак трябва да се слага умерено мая в тестото. Препоръчителното съотношение е 5% от теглото на брашното. Това ще позволи на тестото да втасва бавно и да удвои обема си. Не забравяй да провериш срока на годност на маята: понякога тестото не втасва добре по една-единствена проста причина – маята е прекалено стара.
Грешка № 4: Добавяш съставки към тестото твърде рано
Тестото
е смес от мая, захар, топло мляко или
вода и много малко количество брашно –
основата на бъдещото тесто. В него
започва процесът на ферментация, от
който зависи колко ще втаса тестото,
дали козунакът ще се съхранява дълго
или скоро ще „остарее“ и разбира се,
вкусът му.
Остави тестото да втаса
добре на стайна температура, на място,
защитено от течение, поне 40 минути, в
зависимост от вида и качеството на
маята. Първоначално тестото ще започне
да шупва и да увеличава обема си, което
е знак, че маята е активна. А след това
да спада. В този момент е време да започнеш
да месиш тестото, като добавиш останалото
брашно, сол, масло или маргарин (прочети
също: Наздраве, ти току-що изпи 1283 калории!).
Грешка № 5: Тестото е на бучки
Омеси тестото старателно, за да избегнеш бучки. Ако не разполагаш с мощен кухненски робот или поне миксер у дома, бъди готова да отделиш много време и усилия за това.
Грешка №6: Неузряло тесто
Преди да поставиш тестото в тави за печене, трябва да престои 1,5 – 2 часа. Важно е да го премесваш на всеки 20 минути. За да омесиш тестото, разточи го на топка, издърпай краищата и ги притисни в средата. Продължи процеса, като се движиш в кръг, без да променяш посоката. Този етап е много важен за качеството на козунака: в идеалния случай той трябва да е равномерен, доста плътен, но мек.
Грешка №7: Температурни колебания
Избягвай резки промени в температурата в помещението, където се съхранява тестото, тъй като това може да повлияе негативно на активността на маята. Тестото трябва да втасва на топло, но не горещо място, далеч от радиатора и същевременно от студено.
Грешка № 8: Неправилно печене
Увери се, че формите са напълнени с тесто до две трети, така че да не надхвърля ръбовете: все пак ще втаса малко, докато е във формата. Постави тавата за печене с формите на долния рафт на фурната. Поддържай температурата между 160-180 градуса по Целзий и се старай да не отваряш фурната по време на печене. И помни: печенето на козунак не е нещо, за което трябва да се бърза. Гъстото тесто се изпича постепенно. След предварително загряване на фурната трябва да отваряш вратата възможно най-рядко.
Галерия: Декорирай перфектната маса за Великден