Истински полезните вани за тялото ти

Еленови рога, мляко и магнезий: какъв тип вана е наистина безполезна и коя би подобрила здравето ти наистина?

 
 

Еленови рога, мляко и магнезий: какъв тип вана е наистина безполезна и коя би подобрила здравето ти наистина?​

Има твърде много смесена информация за ползите и вредите от вземането на вана с добавка. Всичко започва още от Клеопатра, която уж запазила младостта си с помощта на дълги вани в мляко. Дори и в наши дни можеш да намериш куп съвети, според които просто трябва да налееш литър-два мляко във водата и веднага да усетиш как кожата ти става по-гладка и еластична на момента. Не искаме да те разстройваме, но няма смисъл буквално да изливаш две бутилки мляко в канала. По-добре да си направиш палачинки с тях.

10 храни, които ще те направят по-красива, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 храни, които ще те направят по-красива

Виж всички снимки

►►► Ползите от горещата вана

Кофти съвети

От съвсем скоро интернет е пълен с коментари по новината, че някои от най-богатите хора в света обичат да си взимат вана с екстракт от еленови рога, тъй като тази съставка уж укрепва сърдечно-съдовата система и подмладява кожата, а заинтересованите туристи буквално се редят в алтайски пансиони, където предлагат такава услуга.

Питаш се какво представлява този екстракт от рога? Ще ти разкажем: рогата на елените по време на годишния им растеж, образуват тръбеста мека структура, наситена с кръв, която се увеличава много бързо. Няма да изпадаме в подробности нататък как се случва всичко, за да се получи краен резултат - екстрат от еленови рога, а само ще споменем, че има два начина да се "вземат" рога - или от мъртво животно, или от живо, затова те призоваваме в никакъв случай да не подкрепяш подобно производство. Все пак няма научни доказателства за реалните ползи от такива вани.

Вана с билки и цветя са друг вид безполезни процедури. Ако хвърлиш във водата сушени билки, листа, кори от цитрусови плодове или любимите на всички розови листенца и клончета лавандула, тогава резултатът ще бъде само запушен канал и съмнителна естетика на котел на вещица... За да могат билките и цветята да донесат реална полза, трябва да приготвиш отвара. Залей избраните от теб съставки с вряла вода и ги остави за 20 до 40 минути с капак. След това изсипи запарката и добави няколко шепи сол във ваната - тогава ефектът е гарантиран!

Вана с чаша шампанско или вино също попада в категорията „няма смисъл“. Е, само ако чашата със съдържанието не е в ръката ти, разбира се. Включи малко критичното си мислене – как могат да ти помогнат 50 мл алкохол и захар в пълна вана с гореща вода?

Полезни съвети

Това включва любимите на всички ни вани със сол, магнезий и етерични масла. Магнезият ще ти помогне да се успокоиш вечер, защото той буквално действа като леко хапче за сън, което също би могло да облекчи и мускулното напрежение. Етеричните масла действат като ароматерапия, като ти помагат да се отпуснеш или, обратно, да събереш мислите си. Солта пък има благоприятен ефект върху нервната система и подобрява качеството на епидермиса (припомни си как кожата се изглажда в морето сякаш от само себе си). Но не забравяй, че за видим ефект трябва да използваш поне 500 грама от продукта, шепа кристали, уви, няма да ти помогнат.