Истини и митове за глутена

Сега за глутена се говори все по-често - особено от привържениците на здравословното хранене. Те смятат, че храните, съдържащи глутен, могат да доведат до затлъстяване и други неприятни заболявания.

 
 

Сега за глутена се говори все по-често - особено от привържениците на здравословното хранене. Те смятат, че храните, съдържащи глутен, могат да доведат до затлъстяване и други неприятни заболявания.

Какво е глутенът и защо всъщност може да бъде опасен за здравето? Експертът Марина Малцова разказва.

10 задължителни храни за твоята кухня, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 задължителни храни за твоята кухня

Виж всички снимки

►►► 10 съвета за балансирано хранене без глутен

Какво е глутен?

Глутенът е ценен растителен протеин, който се съдържа в пшеницата, ръжта, ечемикът и овеса.

Съществува ли състояние на непоносимост към глутен и до какво води това?

Някои хора имат вродена глутенова непоносимост, което води до сериозни проблеми, ако не се спазва глутенова диета. Възможно е и да се появят храносмилателни разстройства, причинени от увреждане на тънките черва от определени храни, съдържащи определени протеини - глутен и зърнени протеини, близки до него (авенин, хордеин и др.). В резултат на това стомахът не може да смила зърнените храни като пшеница, ръж, ечемик и овес.

Това заболяване е генетично обусловено, така че най-ефективното лечение е да се премахнат напълно храни, съдържащи глутен от дневното меню. В противен случай стените на червата ще се изменят и това ще доведе до неприятния факт, организмът няма да може да усвоява полезните вещества от храната.

За хората, които нямат генетични изменения, зърнените храни не са вредни за здравето

Митове за глутена

Най-често срещаният мит е, че глутенът може да развие алергия в организма на човека. Първите предположения за това се появяват в края на ХХ век. Важно е да се отбележи, че за здравите хора всички тези твърдения са само мит.

Мит №1 ⇒ Глутенът води до подуване и метеоризъм

Днес със сигурност е известно, че непоносимостта към този протеин може да доведе до редица изключително неприятни състояния. Ако имаш непоносимост към глутен, веднага след хранене може да получиш неприятни симптоми като подуване на корема, тежест и метеоризъм.

Мит №2 ⇒ Яденето на глутен води до затлъстяване

Не, не е така.

Преди няколко години италиански учени разработват техника, основана на унищожаването на глутена в продуктите с помощта на специални бактерии. Това има потенциала да направи безглутеновите печени изделия толкова пухкави и вкусни, колкото традиционния хляб. Освен това, ако успее, новият метод ще позволи на хората с непоносимост към глутен да включат брашно в диетата си, без да наврежда на здравето им.

Мит №3 ⇒ Глутенът води до автоимунни заболявания

Не. Глутеновата ентеропатия е автоимунно заболяване, което се проявява при чувствителни организми в отговор на приема на глутен от храната. Разпространението на заболявания, свързани с глутена се увеличава, но учените не знаят точните причини за това явление. Проблемът може да е промяна в диетата или също може да се дължи на факта, че се консумират все повече преработени храни.