Приликите и разликите в йогата и пилатеса

Йога или пилатес? Вечният голям въпрос. Ето какви са приликите и разликите между йогата и пилатеса?

 

Йога или пилатес? Вечният голям въпрос. Ето какви са приликите и разликите между йогата и пилатеса?

Ако някога си се чудила кои и какви са разликите между двете практики и коя е по-добрата за теб – е, сега ще изясним въпроса.

15 снимки, които разкриват истината зад „спортните“ женски фигури, виж в галерията долу:

Галерия: 15 снимки, които разкриват истината зад „спортните“ женски...

Виж всички снимки

►►► 5 нетрадиционни спорта за влизане във форма

Разликите между йогата и пилатеса

Дишането

И в йогата, и в пилатеса дишането има основна роля, но при йогата е по-значима, отколкото в пилатеса. В йогата дишането оказва влияние върху постигането на релаксацията, която е една от основните цели на практиката, докато в пилатеса – дишането има функцията да осигурява повече кислород и енергия за целия организъм.

Упражненията

В пилатеса повечето упражнения се правят от легнало положение, за да не се оказва натиск върху ставите, докато в йогата – по-честата практика е да се изпълняват упражненията от седнало положение. При йогата – всяка поза се задържа за по-дълго време, отколкото в пилатеса.

⇒ И двете практики се препоръчват при хора с проблеми с гърба, защото спомагат за укрепването на мускулите и постигането на необходимия баланс в организма.

И пилатесът, и йогата са съсредоточени върху връзката – ум и тяло. И двете практики могат да спомогнат за справяне с депресивни състояния, като основаната цел и при двете е да забравиш за проблема и да обърнеш повече внимание на себе си (да се обърнеш и вгледаш във вътрешното си Аз).

Една от разликите е, че пилатесът не е толкова духовно ориентирано занимание, колкото йогата. Тя използва тялото, за да се свърже с ума и вътрешното Аз, докато пилатесът използва повече съзнанието, за да се свърже с тялото и наблюдава неговата работа.

Как да разбереш кое е по-подходящо за теб?!

Зависи какви са целите ти. Пилатесът е по-безопасната опция ако си склонна към по-силови действия, но пък йогата може да ти даде повече свобода. В пилатеса се налага през повечето време да мислиш, докато действаш, а в йогата – една от целите е да изпразниш ума си.

Опитай и така ще разбереш най-добре с коя практика се чувстваш по-комфортно.