Инвестиция „Любов”

Сексологична консултация

Д-р Михаил Околийски, който е сексолог и психотерапевт в „Проект Св. Наум“ твърди, че
психотерапията и сексологичната терапия са свързани. „Някои хора идват със заявка за решаването на някакъв вид сексуален проблем, но впоследствие се оказва, че той е симптом на стрес или на лека или средно тежка депресия“. Според доктора по сексология, най-често срещаното последствие от депресията е липсата на желание за секс: „Много често загубата на сексуален интерес към партньора е симптом за някаква лека или средно тежка депресия, която трябва да бъде лекувана. Обикновено отсъствието на сексуално желание се тълкува от другия партньор като „Не го привличам повече“, но практиката ми показва, че в повечето случаи истинската причина е липсата на сексуално желание, от което напоследък мъжете започнаха да се оплакват все по-често. При това не защото е изчезнала потентността им, а защото самочувствието им е разклатено. Живеем в трудни икономически условия, в силно разделено по социален статус общество, което се отразява много на мъжете като по-силния пол. Хората с по-малко финансови възможности често са бомбандирани от медиите за успеха на богатите, което допълнително ги потиска”, обяснява д-р Околийски.

Ако проблемът на твоята връзка е, че партньорът ти не иска да правите секс, тогава се замисли дали той не подложен на стрес в работата или не преживява тежък емоционален период. Вместо да си внушаваш, че вече не го възбуждаш или че си има друга, се опитай да разбереш как се чувства. Ако са му намалили заплатата или са го съкратили от работа, това вероятно ще се отрази на самооценката, на сексуалната му увереност, а оттам и на общия ви сексуален живот.

Според сексолога, депресията и стресът могат да се отразят не само на честотата на сексуалните ви контакти, но и на тяхното качество: „Тези ситуации много често са причината за появата и на други сексуални проблеми – тези с ерекцията и преждевременната еякулация. Този вид моментни засечки се случват много често при мъжете. Важно е да се знае, че проблемите с ерекцията и еректилна дисфункция са различни – първият се проявява от време на време, а вторият – продължава над 6 месеца”, казва д-р Околийски.

За съжаление стресът и депресията се отразяват негативно и на нашия сексуален апетит. Когато сме разтревожени или депресирани от нещо, тогава обикновено нямаме желание да правим секс или по-лошото – не стигаме до оргазъм. Добрата новина е, че ако с партньора ти заедно или поотделно потърсите професионална помощ сексуалните ви проблеми могат да бъдат разрешени. „За съжаление много хора не търсят помощ, не разпознават проблема и губят много ценно време. Как реагират? Когато имат проблеми с ерекцията, мъжете сменят партньорката си. Това понякога работи, но по-често не решава проблема, а го задълбочава. Други разчитат на врачки, астролози и т.н., които също не могат да им помогнат. В случая този, който може да го направи е сексолог или психотерапевт – само те имат компетенцията да разпознаят проблема и да помогнат за разрешаването му”, предупреждава експертът.


Но как да кажеш на партньора си, че искаш да потърсите професионална помощ на проблема си? Тази тема е много деликатна, затова трява да си много внимателна. Не бива да го упрекваш и да го оставяш сам да се оправя, а да му предложиш разбиране. „Не трябва да се присмиваш на неуспеха му веднага след половия акт. Тогава партньорът ти е като ранено животно. Чувства се много засрамен. Той усеща, когато нещата не са наред и в този момент има нужда от разбиране и подкрепа от жената до себе си. Ако проблемът се случи няколко пъти, поговори спокойно с него и му предложи да опитате заедно да подобрите сексуалното си общуване като се обърнете към специалист. В повечето случаи страхът от това да предложиш на партньора си да отидете на сексологична консултация е по-голям от действителните последствия. Обикновено партньорът реагира много добре на това предложение, защото е нещо ново”, обяснява д-р Околийски.

И допълва: „Много често сексуалните проблеми на двойката се решават много бързо – само в рамките на две, три сесии. Препоръчително е на сесиите да присъстват и двамата партньори. Често мъжете идват сами, тайно от партньорката си, защото се притесняват да й споделят и да я доведат. За двойката е по-добре да бъде заедно на консултацията. Те трябва да се научат да говорят за проблемите си в секса, както един с друг, така и с един външен експерт. Аз не съм ментор, не им казвам какво да правят, а съм страничен, безпристрастен наблюдател, който назовава проблемите и им помага да намерят най-правилното решение”.

Освен, че с гаджето ти трябва да се научите да говорите свободно за секс, д-р Околийски ти напомня и за нещо, за което в Cosmo също често говорим – да разнообразявате сексуалния си живот. „В забързаното си ежедневие хората забравят, че всеки сексуален контакт трябва да бъде уникален, запомнящ се и да бъде придружен от някакъв вид старание или изненада. Голяма част от интимните ви проблеми могат да бъдат разрешени ако се стараете да обогатявате сексуалния си живот – жената с еротично бельо, а мъжът – със секс играчка и т.н. Просто използвайте  фантазията си”, казва експертът.

Преди да се запишеш на консултация със сексолог в важно да знаеш, че за да има успех терапията, тя трябва има начало и край. Според д-р Околийски, някои терапевти са склонни да злоупотребяват с доверието на клиента като удължават връзката си с него. Рискът в този случай е, че можеш да изпаднеш в спокойствие, че всичко във връзката ти ще се оправи, без това реално да се случва.

Не бива да пренебрегвате значението на сексуалната сфера за връзката ви, защото, както казва д-р Околийски: „Добрият сексуален живот подобрява не само настроението, но и цялото функциониране  на двойката. Дори нещо друго да не върви, когато сексът е е ОК, когато го има доверието и си интимен с партньора си другото някак минава на заден план”. 

Една сесия продължава около 55 минути, като цената на първата е около 50 лв и по време на нея се прави анамнеза на случая (изяснява се проблемът, времетраенето му и и начинът на разрешаване), а на останалите – около 40 лв. Обикновено в края на всяка среща се дава домашно на двойката, под формата на упражнение, което двамата трябва да направят.

Както няма къща без комин, така и няма двойка без проблеми. Нормално е, когато двама души се съберат, помежду им да се появят различия. Казват обаче, че щастието  не зависи от това какво се случва в живота ти, а от начина, по който приемаш случилото се. Затова помни, че ако с партньора ти се обичате и държите един на друг, можете да намерите решение на проблемите си. Без значение дали само двамата или в компанията на специалист. Но винаги заедно!