Всички обичат омари. Малко масло, синьо море, прохладна нощ и светещи фенери! Омарите са чудесна лятна, вкусна и здравословна храна, подходяща за всеки повод.
Foodpanda, подбра няколко любопитни факта за тях, които вероятно не знаеш:
• Някога омарите са били храна за бедния човек, а цената им е била доста ниска, в сравнение с тази на пиле.
• Омарите не са червени. Те стават червени, когато се сготвят, но в природата те могат да бъдат зелени или жълти, или дори яркосини.
• Могат да плуват напред и назад.
►►► Риба и морски дарове - задължителни в менюто ти
• Когато са разтревожени, те се отдръпват настрани, като бързо се свиват и размахват опашките си.
• Когато храната е оскъдна, омарите могат да се превърнат в канибали и да се хранят с по-малки омари.
• Най-вкусната част от омара е опашката.
• Омарите живеят в мрак и кал на дъното на океана.
• Смята се, че омарите могат да живеят до 100 години.
• Можеш да изпечеш омар на силно нагорещени скали.
• Месото от омар е чудесен източник на протеини, осигурявайки 28 грама протеин на 100 гр. месо. Те са и чудесен източник на здравословни омега-3 мастни киселини.
• Омарите първоначално били събирани на ръка. Едва към средата на 19 век започват да се събират с капани.
• Омарите имат лошо зрение, но имат силно развити сетива за мирис и вкус.
• Омарите имат зъби в стомаха си.
• Половин килограм омар трябва да се готви за около 15 минути.
Източник: бгнес