Инстаграм е добър за хората с депресии

Ето новина, която ни изненада!

© iStock

Оказва се, че Инстаграм може да послужи за нещо повече от показване на селфита и снимки на храна.

Хората се обръщат към платформата за споделяне на снимки, за да споделят своите тревоги около справянето с депресията и несигурностите си. Те наистина намират убещище в социалната медия, твърди проучване на Университета Дрексел.

Галерия: Най-популярните храни за снимане в Инстаграм

Виж всички снимки

За да извършат проучването си от февруари 2017 година, изследователите са проучили реакциите на близо 800 публикации в Инстаграм с хаштаг #depression , взети от общо 90 000 публикации на 24 920 уникални потребителя.

Какво откриват те: онлайн платформата е широко използвана за разговори, свързани със здравето и наистина се оказва полезна за хората, търсещи подкрепа.

►►► Виж тук 6 бюти тренда, популярни заради Инстаграм

Публикуването на снимки в Инстаграм може да е по-лесно за тези, на които им е трудно да изкажат чувствата си. Те възприемат платформата като безопасно и сигурно място, към чието общество принадлежат.

„Много от резултатите, които анализирахме се отнасят за физическия облик на участниците – обяснява Андреа Форте, един от авторите на проучването. - Ако погледнем към първите 100 тага, които се поставят до #depression, откриваме #fat (#дебел), #anorexia (#анорексия), #beautiful (#красив), #skinny (#кльощав), #ugly (#грозен) и #starving (#умиращ ог глад)“.

След анализиране на данните, учените установили, че публикациите за храна и външен вид извиквали много повече реакции (както положителни, така и отрицателни) от останалите.

За голяма изненада на авторите на проучването, позитивните коментари били много повече от отрицателните.

Макар това изследване да подчертава позитивния ефект от използването на Инстаграм от хора с депресия, минали проучвания сочат, че платформата всъщност причинява депресия и вреди на личната оценка – особено на жените.

Проучването на Университета Дрексел иска да покаже, че все повече хора се обръщат към Инстаграм не за да покажат перфектните си тела, а за да поискат подкрепа от сродни души и споделят информация, важна за тях.

„Обикновено, те получават позитивен отговор“, уверен е Форте.