Insta капани с диети

Техните стегнати тела и перфектно редактирани профили изглеждат примамливо. Но колко от това, което #fitspo ти препоръчват, е #bullshit?

 
 

Техните стегнати тела и перфектно редактирани профили изглеждат примамливо. Но колко от това, което #fitspo ти препоръчват, е #bullshit?​

Вероятността да следваш много фитнес блогъри, стената ти в Instagram да кипи от снимки на здравословни ястия, стегнати тела и усмихнати лица – е голяма. Ако съберем последователите на петте най-големи играчи, числото ще е някъде около 35 милиона, а #fitness се изписва в мрежата средно за час около 12600 пъти. И докато зад всяко изваяно тяло стоят часове в залата, има хора, които смятат, че с такава и такава храна ще постигнат същия ефект.

15 снимки, които разкриват истината зад „спортните“ женски фигури, виж в галерията по-долу:

Галерия: 15 снимки, които разкриват истината зад „спортните“ женски...

Виж всички снимки

►►► Върни се към тренировките си, без да си вредиш

Как става така, че стигаме до този извод? Просто е и се нарича ефект на ореола – прехвърляме успеха на един човек от дадена сфера към успеха на друг. Това е и причината хората да следват здравните съвети на звездите и да ги използват за ръководство. За пример виж Гуинет Полтроу и успеха на нейния лайфстайл бранд Goop. Склонни сме да вярваме на всеки съвет от фитнес гуру и да се закълнем в него, само защото самият той изглежда добре.

Проблемът е, че някои инфлуенсъри на здравословно хранене не са квалифицирани специалисти. Това значи, че разпространяват съмнителни диети и съвети, които често нямат общо с реалността. Някои от най-разпространените и модерни сега диети са напълно лишени от хранителни вещества и калории.

Как можем да прецениш дали „гуруто“, което следваш, действително разбира и може ли да му се вярва? Ето няколко съвета, които ще ти помогнат да се ориентираш и да избегнеш Insta капаните:

Много фенове, никакви колеги

Да натрупаш милион последователи, е тежка работа, но не значи достоверност. Разбери дали да вярваш на някой инфлуенсър, като разгледаш кой го следва. Дали лицензирани институции го следват, коментират или лайкват постовете му? Подкрепа от легитимни лица би могло да означава достоверност. Обърни и внимание на реакциите му на коментарите. Ако е инфлуенсър, който разбира от работата си и сферата, за която публикува, ще води спорове, а не битки, когато излезе негативен коментар.

Фалшиви приятели

Вече всеки знае, че и последователите се купуват, затова голямата фен база не трябва да означава автоматично експертиза. Как да разбереш дали е фалшив? Ако искаш да си играеш на детектив, виж акаунтите с много последователи, но с нула постове. Мързи те? Twitteraudit.com ще свърши тази работа вместо теб. Ще можеш да разбереш колко от последователите на популярен „инфлуенсър“ са фалшиви.

Предполагаема квалификация

Ние умеем да съдим и най-често по външния вид. Ако някой блогър изглежда добре и ти дава съвети за здравословно хранене, лесно му се доверяваш. И обратното. Но външния вид не е гаранция, че неговите съвети ще направят и теб слаба, стройна, стегната. Това, как някой изглежда, не е равно на познанията и квалификацията му. Да, „гуру“ и „експерт“ звучат впечатляващо, но не показват какво е учил или завършил човек. Съвети за диети следва да се взимат само от квалифицирани диетолози.

Чудотворни лекове

Може би си чувала за австралийската блогърка Belle Gibson (@healing_belle), която твърдеше, че се е излекувала от рак с чудотворна диета. Сега е осъдена от съда в Австралия да плати доста голяма сума за подвеждане на аудиторията. И има много други такива като нея. Сложно е да убедиш човек, който е болен, че нещо няма да му помогне. Но една проверка на профила може да свърши доста работа. Ако твърдението не е подкрепено от медицински лица или институции, а и няма доказателства, това са сигурни знаци, че някой си играе със здравето на хората. Каква е целта? Последователи и пари, разбира се. Всичко друго, само не и здравето на хората. Запомни – няма доказателства, значи няма follow.