Имаш невероятни лице, коса и нокти... а ръцете?

Голяма част от ежедневната ти рутина е свързана с грижата за лицето, тялото, косата и ноктите ти. Грижиш ли се достатъчно за най-използвания "инструмент" - ръцете?

 
 

Голяма част от ежедневната ти рутина е свързана с грижата за лицето, тялото, косата и ноктите ти. Грижиш ли се достатъчно за най-използвания "инструмент" - ръцете?​

Ръцете са инструментът, с който вършиш абсолютно всичко. Съответно те са изложени и на най-много изпитания - топло, студено, постоянно мокрене, използване на препарати, без да си слагаш ръкавици... И иронията е, че точно за тях полагаш най-малко специални грижи.

Имайки предвид, че вече почти две години се намираме в условия на глобална пандемия, която създаде сериозна предпоставка за постоянно дезинфекциране с по-агресивни препарати, както и непрекъснато миене на ръцете, това несъмнено води и до влошаване на състоянието на кожата на ръцете. Затова е важно да подхождаш със същото високо ниво на ангажираност и грижа както за лицето, косата и маникюра си, така и за ръцете, за да се измъкнеш от неприятностите, които могат да споходят кожата на ръцете и по-конкретно дланите. Ето какво имаме предвид:

Грижа за кожата на ръцете според възрастта

Винаги щом става дума за кожа се намесва и възрастта. И колкото повече помъдряваш, толкова повече тялото ти се променя, някои процеси се забавят и нищо не може да се направи по въпроса. Всичко, което остава е да се грижиш правилно за кожата на ръцете си, предвид броя на годините, които си навършила. Ето няколко основни съвета:

до 20 и 20+

На тази възраст е твърде рано да мислиш за специализирана грижа. Разбира се, ако нямаш проблеми с кожата на ръцете и ноктите. Единственото, което трябва да направиш е да използваш овлажняващи и подхранващи кремове, които съдържат мастни киселини, масла и глицерин. Много важно правило е и да вършиш всички домакински задължения с ръкавици, за да не увреждаш кожата си. Избирай сапуни с неутрално рН или щадящ гел за ръце.

► 30+

До около тридесетгодишна възраст кожата на ръцете започва да губи тонус и се оказва все по-сериозно изложена на негативните ефекти на околната среда. Съответно ръцете и ноктите се възстановяват по-бавно.

Ако вече си навършила тридесетте е време да започнеш да използваш активно крем за ръце. Самонаблюдавай се и открий от какво има нужда кожата ти, за да се погрижиш правилно. Добро решение са кремовете, които съдържат антиоксиданти. След тридесетата си годишнина може да започнеш да си правиш пилинг на ръцете и масажи поне веднъж седмично.

Благодарността им няма да закъснее!

Важни съвети и трикове

► Старай се кожата на ръцете ти винаги да бъде хидратирана (прилагай крем поне два пъти на ден).

► Подхранвай ръцете си веднъж на ден.

► Поне веднъж седмично е добре да правиш пилинг, маски или вани (избери си едно, което ти е най-приятно и не пропускай седмица!)

► Използвай сапун с неутрално рН.

► Не забравяй да използваш продукти с SPF.

► Храни се правилно.

► Пий много вода.

► Следи състоянието на ноктите си.