Имаме право да не сме перфектни

Жените по-често стават жертва на желанието си да вършат всичко по най-добрия начин. Да сложим летвата малко по-ниско – невинаги е лесно, но е спасяващо!

 
 

Стремежът към съвършенство е силен вътрешен тиранин, който може да навреди на психическото равновесие. Жените по-често стават жертва на желанието си да вършат всичко по най-добрия начин. Да сложим летвата малко по-ниско – невинаги е лесно, но е спасяващо!

Невероятно много хора живеят почти постоянно на ръба на нервната криза. Борбата за финансово оцеляване, семейните и обществени задължения са доста изтощителен начин на живот, но доста от нас не виждат как могат да го променят. Най-засегнати от феномена бърнаут /състояние на емоционално и физическо изтощение/ са работещите и самотните майки, особено ако децата са повече. Парадоксалното е, че колкото по-голям е стремежът към съвършенство, толкова по-силно се чувства разочарованието от непостигането на идеала. По този психически механизъм най-ниска самооценка имат често най-способните и най-много работещите сред нас.

Девизите на различните зодии, виж в галерията по-долу:

Галерия: Девизите на различните зодии

Виж всички снимки

Несъвършенството е нормално - приеми тази истина с помощта на 10 съвета

1.Не се плаши от чувството за вина

Житейският избор за стремеж към съвършенство често се прави, за да се избяга от други негативни емоционални състояния. Така се крием от една обикновена истина – никой не е и не може да бъде перфектен. Най-разумно е да си кажем, че обстоятелствата често са по-силни от намеренията. 

2.Щади се

Обикновено сме по-взискателни към себе си, отколкото към другите. Когато работата те притиска, а вече чувстваш изтощение, просто си кажи: „Натоварването ми е голямо и никак не е лесно да намеря правилния ритъм. Това не означава, че съм неспособен човек, но ми трябва време да се ориентирам в ситуацията. Ако това предполага да откажа някое от професионалните или семейните ми задължения, няма нищо страшно - така ще постигна по-добро качество в останалите си задачи.”

3.Прощавай си грешките

Страхът от допускане на грешка е типична проява на стремежа към съвършенство. Той има парализиращ ефект върху поведението и води до отлагане на действието за по-късен момент или до пълно бездействие. Осъзнай, че допускането на грешки е част от всяка дейност, и го приеми като знак, че си нормален човек.

4.Живей в настоящия момент

За какво мислиш, когато си се заела с работа в домакинството? Може би за това, че в този момент би искала да си почиваш или да гледаш филм по телевизията? Разбира се, принудени сме да се съобразяваме с обичайните си задължения, но много по-успешно ще се справим с тях, ако ги вършим съзнателно и се опитаме дори да извлечем удоволствие. Иначе може да се превърнем в безрадостни роботи.

Какви са стереотипите за твоята зодия, разбери от галерията тук:

Галерия: Какви са стереотипите за твоята зодия

Виж всички снимки

5.Следвай спешните си приоритети

Нищо не ти пречи да се стремиш към съвършенство в работата си, но няма нужда да го правиш непрестанно, тъй като животът е многостранен и в различни моменти на преден план излизат определени задачи и ситуации. Бъди гъвкава спрямо житейската ситуация.

6.Променяй се с времето

Ние не сме същите на 20, 30 или 50 години. Защо тогава да запазваме за цял живот едни и същи изисквания към себе си? Много жени например с учудване забелязват, че с напредването на възрастта имат все по-малко желание за домакинска работа или за вечерни забавления. Вместо да си мислиш, че това е ненормално и да се напрягаш да поддържаш предишния ритъм, дай си сметка за изминалото време. Ние се променяме и това не е нещо лошо.

7.Слушай интуицията си

Добре е човек да чува съветите на околните, но още по-добре е да долавя и тихичкия си вътрешен глас. Защото външните влияния могат да те тласнат още по-брутално в състезанието за съвършенство, а интуицията ти със сигурност ще те предложи спасителен вариант, така че да не се натоварваш излишно.

8.Осъзнай стереотипите

Борбата с твърдите обществени стереотипи е тежка задача, но понякога си струва поне да се усъмниш в тях. Много жени например са готови да се откажат от отговорни постове, за да не ощетяват гаджето и приятелите си. Това е в пълно противоречие с идеала за независима, силна жена, която не може да бъде сведена до възпроизводителната си функция. Дали клоните към първия или към втория социален диктат е личен избор, важното е да сбедваш собствените си разбирания.

9.Не забравяй удоволствията

Когато обмисляме програмата за следващата седмица, винаги поставяме на първо място задълженията, а на второ - удоволствията. Прави ли сме? Не е сигурно. Нерядко си даваме сметка за това колко много време е изминало единствено в работа и усилия, едва когато се почувстваме изтощени физически и емоционално. Удоволствията са нужни за баланса на личността, това е доказано!

10.Разпределяй задълженията

Ако служебната ти работа се натрупва застрашително, може би си си виновна самата ти – дали не си от тези, които си мислят, че единствено те могат да свършат нещата както трябва? Ако е така, излез от заблудата. Опитай да оставиш някоя задачка на свой колега – ще се увериш, че в това няма нищо драматично.