„Имам Ботокс във вагината“

Всички знаем, че Ботокс се използва за подмладяване – но дали може тази замразяваща инжекция да спаси сексуалния ти живот?

 
 

Всички знаем, че Ботокс се използва за подмладяване – но дали може тази замразяваща инжекция да спаси сексуалния ти живот?

„Със съпругът ми винаги сме имали хубав сексуален живот. Срещнахме се, когато бях на 19 и бяхме женени почти 20 години. Никога не съм си мислела, че ще загубя способност да правя секс със собствения си мъж.

„Казвам се Дженифър“ и съм болна от вагинизъм. Не бях чувала този термин, докато не ме диагностицираха. Означава, че мускулите на вагината ми се стягат неволно, когато нещо докосне гениталиите ми, правенето на секс е невъзможно, заради което загубих всякаква увереност.

„Всичко започна, когато разбрах, че имам рак на гърдата през 2013. Започнах химиотерапия през април 2014, последва мастектомия скоро след това, последвана от хормонална терапия. с напредването на терапията вагината ми ставаше все по-суха, което затрудняваше секса. Достатъчно гадно беше да загубя гърдите си, но и сексуалния живот да си замине, за мен беше съкрушително.

Виж кои звезди имат филъри в устните (снимки долу):

Галерия: Звезди с филъри в устните

Виж всички снимки

Онкологът ми обясни, че нивата на естроген падат, когато протича хормонална терапия, от която мембраната на вагината става по-тънка и по-малко гъвкава, произвежда по-малко овлажняваща течност. Бях разбита. Решението на онколога беше да използвам лубрикант по време на секс. Лубрикант? Сериозно ли?? Когато това не помогна, ми изписаха хапчета, които се поставят два пъти седмично във вагината. Освобождава се хормон, с който се възстановяват нивата на естрогена и влажността на влагалището. Това помогна в известна степен, но сексът беше изключително неприятен – дори не се доближаваше до удоволствието, което изпитвах преди рака. Превърна се повече в проблем и задача, които не знаех как да реша и овладея. Съпругът ми ме подкрепяше, но това беше изнервящо и за двама ни. Започнах да губя надежда, че някога ще се наслаждавам на любовния си живот…до деня, в който взех едно списание от масата, докато чаках за преглед и прочетох статия, която щеше да промени живота ми.

Силата на мисълта също помага

„В статията се говореше за лечение, което помага при влагалищна сухота. Показах го на онколога ми, който каза, че не знае нищо по въпроса. Проучих статията и се свързах с д-р Наталия Новикова – първият сертифициран естетичен гинеколог в ЮАР, която работеше в Кейп Таун. Записах си час за преглед при нея и след консултации и психиатричен тест бях диагностицирана с вагинизъм“.

„Вагинизмът е неволен спазъм на вагиналните мускули“, казва Новикова. „Когато нещо – пенис, пръст, тампон е вкарано във вагината ти, изпитваш ужасна болка, а понякога и е невъзможно да стане, заради спазмите на мускулите. Има много неща, които провокират вагинизма, от сексуално посегателство до инфекции на пикочния мехур. Понякога причините са религиозни или се развива страх да не се забременее от половия акт. Веднъж изпитали тази болка, жените започват да развиват в съзнанието си рефлекс, който да се противопоставя на проникването. Тялото се приучва да очаква болка, което кара мускулите на вагината да се свиват, за да се предпази тялото от болката. И проблемът е, че свиването на тези мускули причинява повече болка“.

►►►8 изненадващи места за инжектиране на филъри

„Не бях страдала от вагинизъм преди да мина онкологичното лечение“, казва Дженифър. „Беше ясно, че тялото ми реагира на всичко, през което минавах. Новикова пояснява, че вагинизмът е в същността си емоционална реакция – аз очаквах болката. Напрягах се преди да се случи нещо.

„Каза ми за специфично лечение с лазер,с което се прави вагинално подмладяване. То би трябвало да възстанови промените, които са се случили във вагината на жената по време на раждането, след хормонално лечение (какъвто е моят случай). Съвсем малка доза лазерно лечение помага да се тонизират мускулите на вагината и да се възстанови колагенът във вагиналните стени, правейки ги по-влажни. Казах си: „Има надежда!“

Седмица след лечението, със съпругът ми се опитахме да правим секс, но за мое огорчение все още беше много болезнено. Отидох пак на консултация при Новикова. Този път ми препоръча вагинално лечение с Ботокс заедно с лазерното. „Ботокс“? Помислих си. „За вагината“? Зачудих се. Звучеше странно, болезненo, смущаващо. Но истината беше, че не можех да понеса колко е неудобен секса – нямаше какво да губя“.

Неочакван обрат

„Ботоксът не е само за бръчки“, казва Zak Schabort, основател на козметична и естетична клиника в Кейп Таун, в която се провеждат обучения на доктори за работа с Ботокс. „Ботоксът или ботулиновият токсин А се извлича от форма на бактерия и се използва в медицината за много неща. Например, за лечение на обилно изпотяване, мигрена или мускулни спазми, какъвто е този случай. Когато е инжектиран в проблемния мускул, временно блокира нервните импулси, които предизвикват контракциите. Ботоксът предизвиква парализа на мускулите, които се обработват, продължаваща до четири месеца“.

“Нощта преди терапията с Ботокс се намазах с обезболяващ крем“, разказва Дженифър. „Преди самата процедура взех и обезболяващо. Общата упойка може да се използва само в по-сериозни случаи. Докторът ми използваше тънка игла, за да влее Ботокса във вагиналните ми мускули. Не усетих никаква болка и нямах дискомфорт след манипулацията.

►►►5 изненадващи приложения на ботокса

„Две седмици по-късно със съпруга ми правихме секс. Всъщност успяхме да правим секс. Добър секс! Не можех да повярвам. Само след една манипулация разликата беше забележителна. Не мога да обясня емоционалното и физическото облекчение, които изпитах. След загубата на гърдите ми и преживяването на вагинална сухота следствие на хормоналната терапия, самочувствието ми беше сринато. Когато не можех да правя секс, не се чувствах секси. Но Ботоксът ми помогна да възстановя увереността си – чувствах се отново себе си“.

„Това е важна крачка за жените“, казва Новикова. „В миналото всичко, което е можело да се предложи за лечение на вагинизъм, е било свързано с психологични консултации. Вълнуващо е и невероятно, че има ново лечение, което е достъпно. И най-хубавото е, че е достатъчна една процедура. Вливането на Ботокс във вагината спира спазмите – и се прекъсва цикъла. Самият ефект на Ботокс е краткотраен, но резултатът върху сексуалния живот през този период помага да се излекува вагинизмът напълно“.

Трябва да знаеш

Сеансите не са евтини и не се покриват от Здравната каса, но въпреки това трябва да се знае, че я има и тази възможност.

„Гинеколозите, които са обучени да работят с Ботокс, могат да преценят какво количество ти трябва, за да имаш представа колко ще ти излезе всичко, преди да решиш. Периодът, който трябва да мине, за да се усетят резултатите от Ботокса е около четири-шест седмици.

Много е важно да се прави тази процедура, а и всякакви други с Ботокс, при сертифицирани медицински лица. Това е тялото ти и не трябва да се оставяш в случайни ръце. Най-добрият вариант е процедурата да бъде направена от гинеколог, който е специализирал и анестезиология. Поговори с доктора и разбери дали е квалифициран за предлаганите процедури. Това че са козметични, не трябва да означава, че всеки може да ги прави. Предварително поискай да видиш бутилката, за да се увериш, че е истинска и запечатана. Надписът трябва да е – Botox Botolinum Toxin Type A или Dysport Botulinum Toxin Type A. Никога не се страхувай да питаш!

Шум в тишината

„Това, което ме притесняваше най-много по време на процеса, беше не болката, а фактът, че никой не говореше нищо по въпроса“, казва Дженифър. „Жените рядко споделят проблемите си, а докторите не знаят как да ги лекуват. Когато повдигнах въпроса пред моя онколог, имаш много малко загриженост, съчувствие, а и компетентност. Все едно никой не беше осъзнал влиянието на този проблем върху физическото и психическото здраве на хората. Знам, че има много жени, които страдат от вагинизъм от ранна детска възраст и никога не говорят за проблема си. Ако се знаеше за влиянието на Ботокса и резултатите от лечението с него, можеха да бъдат спасени много хора от болка.

Горещо препоръчвам тази терапия на всеки, страдащ от проблема. Ще ти помогне да си възстановиш самочувствието и сексуалността – и говорейки за нуждата от лечението, искаме да окуражим учените да продължават проучванията си, така че жените повече да не изпитват тази болка до края на живота си. Всеки заслужава да има хубав сексуален живот.