Идеално (не)перфектен образ

Бъди неудържима, като гордо приемеш недостатъците си. С тях си още по страхотна и очарователна!

Снимка: iStock
Снимка: iStock

На бас, че твоят радар за улавяне на фалшивото никога не е бил толкова изострен, колкото сега. Вече не се поддаваш на лъжите на троловете в Tinder, веднага забелязваш обработената с фотошоп дупка между бедрата, разпознаваш постовете във Facebook, които описват „перфектни“ животи и туитове за триумфи, на които не може да се има доверие. Защото, както казва маркетинг гуруто Джеймс Ноубъл „Колкото по-виртуални стават нашите животи, толкова повече копнеем за нещо истинско.“

Благодарение на теб възходът на поведението „преструвай се, докато се получи“ вече преминава. Фалшивите хора започнаха да ти се струват идиотски в момента, в който героинята на Лена Дънъм от Момичета ти стана симпатична и си избра Дженифър Лоурънс за своята въображаема най-добра приятелка. Харесваш ги, защото те имат недостатъци и не се срамуват от тях. Те въплъщават искреността – не в рамките на перфектен и готов за реклама идеал, а с неочаквано развитие.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Лена и Дженифър са себе си – изцяло. Те са триизмерни – и именно в това се крие силата им. Те са искрени към себе си до степен, че не само прегръщат, но и предварително разкриват своите недостатъци и пропуски. Това ги прави не само симпатични, но и неконтролируеми. Не можеш да подкопаеш увереността на жена заради нейните недостатъци, ако тя самата привлича внимание към тях. Това я прави едновременно по-човешка и неподатлива.

Те дават дефиниция на автентичността с недостатъци – остават верни на реалността, вместо да позират като перфектни, и тяхната смесица от уязвимост и увереност е неустоима.

5-те човека, определящи живота ти

Вижте повече

5-те човека, определящи живота ти

Хората, които виждаш най-често, могат да допринесат за здравето, живота и успеха ти или точно обратното. Затова си струва да ги избираш внимателно.

​Освободи се от фалшивото

Според Бил Бъридж, лайф коуч от New Insights, „липсата на оригиналност има много вина за стреса и неудовлетворението, което изпитваме в ежедневния си живот. Разграничаването от истинското ни аз не става съзнателно или преднамерено за много от нас. Често, това е несъзнателен инстинкт на реакция, който може да бъде определен като „защитен механизъм“.

Той казва, че това, което се намира зад нашата необходимост да прикрием истинската си същност, е желанието да се харесаме на другите, желание да бъдем приемани и страх от това да не се впишем. Много от нас също така желаят да бъдат „значими“ и „може да изберат да се държат не като себе си, за да го постигнат“. Още повече, „Корпорациите не възнаграждават оригиналноста, а резултата от твоята работа (или поне привидния такъв) и това често се преценява от гледната точка на наблюдателя – или мениджъра“, обяснява той.

„Следователно, защо да е изненадващо, че много хора се държат като хамелеони, за да имитират действията и поведението на техните висшестоящи?“

​Разбиване на капана на перфекционизма

Но как стигаш дотам? Как да се откажеш от фасадата и преструвките, при положение че те те предпазват и когато се опасяваш, че без тях няма да бъдеш „достатъчна“ – че хората ще бъдат разочаровани, когато разберат истинската ти същност?

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Актрисата Елън Пейдж, от филма Джуно е прекрасен пример за това как да се живее открито, без маски или възприети персонажи. Ето например откъс от нейната реч, признание за гей сексуалната й ориентация: „Обществото ни е дресирало да вярваме, че определени материалистични и конформистки подходи са пътят към успеха. Когато можем да надделеем ограниченията на тази дресировка и започнем да си задаваме въпроси за идеала, който ни разсейва от истината и ни държи затворени в нашите вътрешни затвори, ние вече сме на половин път към автентичността... Странно е, защото ето ме – актриса, представяща (поне донякъде) индустрия, която ни натоварва със смазващи стандарти. И не само младите хора, но всички. Стандарти за красота. За добър живот. За успех. Стандарти, които, макар и да не искам да си го призная, са ми повлияли. Имаш поставени в главата ти, идеи, мисли, които не си имала преди, които ти казват как да се държиш, как да се обличаш и коя да бъдеш. Опитвам се да ги оттласна, да бъда истинска, да следвам сърцето си – но е трудно.“

​Твоята карта към автентичността с недостатъци

Макар и да е трудно да „смъкнеш фалшивата си кожа“, далеч не е невъзможно – и наградата да се преродиш в приемаща себе си, силна и истинска, заслужават усилието и дискомфорта.

Лайф коучът по намирането на твоята житейска страст Бари Дейвънпорт казва, че започва с това да осъзнаеш критичните и отрицателни неща, които казваш себе си. „Може да не осъзнаваш колко често такива мисли изскачат в главата ти – твърди тя. – Осъзнай ги и това как се отразяват на самочувствието ти.“

Следващото нещо, което трябва да направиш, е да осъзнаеш кое е нещото, което те заставя да се чувстваш „недостатъчно...“ Усещаш ли се притеснена, или засрамена, когато видиш някоя, която е по-привлекателна от теб? Неадекватна ли си, когато срещнеш някой по-успешен? Чувстваш ли се мъничка, или изпитваш неудобство, когато говориш с изключително умен и общителен човек?

15 проблема, ако живееш с родителите си

Вижте повече

15 проблема, ако живееш с родителите си

Ако вече си пораснала, но все още ти се налага да живееш в дома на мама и тате, трябва да си преживяла тези ситуации.

Дейвънпорт обяснява, че тези неща създават „токсична супа“, която изпарява нашето самочувствие. Затова имаме усещането, че трябва да си „слагаме костюма“ на някой, който всъщност не сме, но се опитваме да изглеждаме перфектни – и това всъщност е защото дълбоко в нас нашата себе оценка е получила такива удари, че сме преувеличили или дори съчинили нашите недостатъци или провали. Но когато започнеш веднъж да ги подлагаш на съмнение, казва тя, „ще видиш, че може би си създала хартиено чудовище“.

​Кое е най-лошото, което може да ти се случи?

И какво, пита Дейвънпорт, ако недостатъците, върху които продължаваш да се фокусираш, са истински? Може би ти наистина си малко закръглена или може би наистина си направила голяма грешка и в резултат са те уволнили. „Истината е, че всички имаме недостатъци и на всички ни се е случвало да се провалим – казва Дейвънпорт. – Недостатъците и провалите са част от човешкото състояние. Дори и когато гледаш някой друг и с цялото си сърце вярваш, че той или тя „си има всичко и всичко му/й е наред“, грешиш. Всеки човек на планетата се е провалял. Всеки човек има умствени, физически или емоционални несъвършенства. И всеки е болезнено наясно относно своите недостатъци и провали.“

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Единствената причина да не ги вижда, е, че вероятно и той се преструва. „Представи си да събереш на едно място всички тези недостатъци и провали и да ги прегърнеш, подобно на родител, който прегръща любимите си деца – съветва Дейвънпорт. – Някога забелязала ли си колко утешително и приятно е да си около някого, който е приел своите недостатъци и провали – човек, който приема реалността на тези неща, но не се оставя да доминират живота му?“. Защото голямата ирония е, че след като веднъж се научиш да обичаш слабостите и да приемеш недостатъците си, твоето самочувствие ще се повиши незабавно. Можеш да крачиш уверено и без страх. Едва ли си толкова несъвършена, колкото си представяш, и наистина няма причина да се криеш от чувствата си. Подобно на Торбалан под леглото на децата, притесненията и тревогите ти ще изчезнат веднага, щом включиш светлината и добре погледнеш истинското си аз. Най-лошото нещо не е истината – а очакването да те разкрият!

Имаш нужда да стигнеш там?

Лайф коуч Бил Буридж предлага да започнеш да си задаваш следните въпроси....

  • Можеш ли да отстояваш истината и да бъдеш честна, дори и когато твоята култура и обществото около теб ти налага да се съобразяваш с някакъв (непостижим) идеал?
  • Как реагираш на тези, които се опитват да са по-истински? Нуждаеш се не само от примера си да си истинска, но също така трябва да показваш поддръжка към опитите на останалите да бъдат такива.
  • Вярна ли си на своите вярвания и мнение? Наясно ли си със своите ценности и визия?