Идеалният баланс в двойката. Провери дали всичко е наред

Идеалният баланс в двойката съществува! Как да провериш дали всичко във връзката ви е наред без помощта на психолог? Възможно е и е съвсем лесно!

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Не си съвсем сигурна дали ти и половинката ти наистина се справяте добре във връзката си? Ето два ефективни и лесни начина да провериш това и да разбереш точния отговор.

Всеки от нас има очаквания и определени идеи за "идеалността" на другия. И ако те не са оправдани, възникват разочарования и взаимни претенции. Съответно и партньорът несъзнателно го усеща. Ключът към здрава и хармонична връзка, с липсата на прекомерни изисквания към себе си и към другите, ще бъде поддържането на баланс на „даване и получаване“.

Това е и един от законите, които известният системен терапевт Берт Хелингер (основателят на констелационния метод) формулира - за равнопоставен обмен в двойката.

Как работи: моят партньор ми дава нещо добро, аз му давам реципрочното или малко повече в замяна.

Дисбалансът ще бъде ситуацията, когато само вземам или само изисквам, но не давам нищо в замяна. Или, когато само давам, но не получавам и партньорът ми не успява да предразположи душата ми да се отвори.

От тук произтичат и чувствата на вина, агресия, обезценяване или дори желание за приключване на връзката.

Как да определиш нарушението на този баланс без помощта на психолог?

Има два лесни начина:

  • Задай си въпрос относно качеството на взаимодействие в двойката и твоето лично удовлетворение от връзката, оцени действията си и действията ви като двойка. Къде е дисбалансът според теб? Запиши отговорите и поне 3 действия към тях, които биха могли да "поправят" всичко.
  • По-дълбоко упражнение от системната терапия. Вземи 2 стола, постави ги на разстояние 1 метър. Дай им ролите на „аз“ и „моят партньор“. Седни на стола си, затвори си очите и остани на него за 3-5 минути. След това седни на отсрещния и направи същото. Какви мисли и чувства възникнаха, когато беше на твоя стол и какви, когато седеше на мястото на партньора си? Имаше ли някакъв дискомфорт в тялото, чувствата бяха отрицателни или положителни? Запиши всичко и помисли за ден-два.

Всяка аналитична и диагностична опция ще помогне да разбереш причината за нарушенията и ще даде разбиране какво е необходимо за подобряване на отношенията в двойката ви.

Идеалната възрастова разлика между мъжа и жената

Вижте повече

Идеалната възрастова разлика между мъжа и жената

Изследователите са установили най-добрата разлика във възрастта на партньорите за стабилна и трайна връзка.