Идеалната възрастова разлика между мъжа и жената

Изследователите са установили най-добрата разлика във възрастта на партньорите за стабилна и трайна връзка.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Оказва се, че науката има ясни доказателства, че има идеална възрастова разлика в една връзка, което увеличава шансовете за силен и дълъг съюз.

Според проучване, публикувано в Journal of Population Economics, двойките с голяма възрастова разлика (10+ години) имат средно по-ниско удовлетворение от връзката, отколкото двойките, чиято възрастова разлика клони към нула. Повечето от партньорите, които посочват, че са щастливи в своите връзки, са такива, които не надвишават три години.

Една от теориите на учените е, че партньорите със значителна разлика са по-малко устойчиви на негативни шокове във връзката, включително икономически трудности и болести.

Това обаче изобщо не означава, че няма стабилни връзки, в които единият от партньорите е много по-възрастен от другия. Според експерта по връзките Джена Бърч си струва да си зададете няколко въпроса, за да видите дали сте съвместими в дългосрочен план. „За да работи всичко, трябва да имате достатъчно общи неща, за да се свържете, достатъчно различия, за да се учите един от друг, и подобни възгледи за взаимоотношенията“, подчертава Джена.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Ето списък с въпроси, които експертите препоръчват да си зададете един на друг, преди да изведете връзката си на сериозно ниво:

Какви са цели в живота ви?

Говорете за бъдещите си цели и как си представяте живота си в бъдеще: кариера, деца, финанси и т.н. Какви са общите ви интереси? Те ще станат още по-важни с течение на годините. Джена съветва да намерите и развиете общи хобита, тъй като те могат да заздравят връзката ви.

Съвпадат ли ценностите ви?

Обсъждайте най-чувствителните теми, които могат да доведат до конфликти: политика, религия и т.н.

Готови ли сте за компромиси?

Важен аспект на всяка здрава връзка е способността за правене на компромис, особено когато партньорът ти е на различен етап от живота.

В крайна сметка, Бърч твърди, че да бъдем честни един с друг е най-добрият начин за преодоляване на възможни разногласия. Признай, че ти и партньорът ти може да сте на различни етапи от живота и това е добре. Взаимното уважение и откритата комуникация ще помогнат за преодоляване на всякакви различия.

Трикове за по-здрава комуникация с партньора ти

Вижте повече

Трикове за по-здрава комуникация с партньора ти

Бърз курс за сближаване: 4 лайфхака за заздравяване на комуникацията с партньора ти.