И така, защо всъщност изневеряват мъжете

Разкрихме истинските причини и предупредителните знаци

© iStock

Може и да не очакваме повече от някой като Зейн Малик от One Direction, който изневери на годеницата си Пери Едуардс от Little Mix със сервитьорка от Австралия – но щом дори и Г-н (Уважаеми) Крис Мартин може (хладнокръвно) да изневерява (с модела Алекса Чънг) на Гуинет, тогава има ли жена, която не е изложена на тази заплаха?

Всеки е способен на изневяра, но мъжете са по-склонни на изневяра от жените, а някои мъже – повече от други. Поведението, което сега наричаме „изневяра“, би увеличило шанса на гените на мъжа да оцелеят, следователно те са развили апетити към сексуално разнообразие, като търсят нови жени, с които да правят секс. Днес хората са доминиращият вид на планетата, мозъците ни са два пъти по-големи и това поведение вече не е необходимо. Бихте си помислили, че то ще изчезне заедно с еволюцията… но е упорито.

Излиза, че причината за изневярата при мъжете не е само една. Вместо това, заключава изследване сред над 500 мъже, съществуват пет основни типа, които имат различни склонности към изневяра, водени от някаква мотивация.

В единия край на спектъра са мъжете, за които е почти сигурно, че ще изневерят; в другия са мъжете, които вероятно няма да кръшкат. Повечето мъже се намират някъде между тези две крайности – така че, за да разбереш дали е вероятно той да ти изневери, първо трябва да определиш типа му. Можеш да го направиш, като си зададеш следните три въпроса.

АКО ТОЙ ИЗНЕВЕРЯВА
Не се обвинявай – това няма нищо общо с това колко ведра, красива или изпълнена с любов си ти. Ако твоят човек непрекъснато се забърква с други жени, имаш три избора: да го зарежеш, да го чакаш да се промени, като осъзнаваш, че не можеш да го принудиш; или да го търпиш. Бъди реалистка – не си отговорна за неговите решения! Правим по-добър избор в отношенията, когато не ни се налага да носим емоционалния товар на друг човек.
© iStock

Какъв тип мозък има той?

Психологът Саймън Барън Коен, професор по психологията на развитието в Кеймбридж, е открил че по принцип мъжете имат систематизиращ мозък, който иска да проумее нещата и да решава проблеми, докато жените имат сиво вещество, склонно към емпатия, и откликват повече на чувствата. Обаче някои мъже също могат да се родят с мозък, склонен към емпатия“. Колкото по-рационален и по-малко склонен към емпатия е мозъкът на един мъж, толкова по-склонен е към изневяра.

В какъв тип среда е израснал или се движи?

Някои мъже порастват, работят и се социализират в доминиращо мъжка среда. Други участват в смесени или предимно женски групи. Това оформя как той се отнася с жените – колкото повече е общувал с тях, толкова по-малка е вероятността да ги нарани чрез изневяра.

Изневярата: причини и следствия

Каква е основната му мисловно-преработваща стратегия?

Как взема решения? Логичен мислител ли е, или интуитивен, който действа въз основа на вътрешното си усещане и чувства, или комбинация от двете? Колкото по-логичен е, толкова по-малко вероятно е да рискува с изневяра. Всеки може да изневери, в зависимост от обстоятелствата – ето защо е важно да продължавате да работите над връзката си. При определени мъже обаче вероятността за изневеря е по-голяма, дори и когато връзката им е добра – а при някои, е по-малко вероятно, дори и когато връзката им не върви гладко. Проумяването на типа на твоя мъж, преди да се обвържеш с него, може да ти спести голямото любовно разочарование. Но как да определиш какъв тип е мъжът, който не искаш да ти изневери? Няма да можеш да прецениш през първите ви срещи, защото той ще се старае да те впечатли, измами или прецени. Едва ли ще разкрие неговите постоянни модели на поведение толкова лесно. Но всички ние имаме навици, които правят живота ни по-лесен – така че с времето ще научиш неговите.

Какъв е неговият индекс за изневяра?

Вижте повече

Какъв е неговият индекс за изневяра?

Има безкрайно много научна информация за това кои са белезите, които издават, че той може да ти изневери. Ние разучихме всички и създадохме този малък тест,...

© iStock

5 типа, които са най-склонни към изневяра

1 Играчът

Този мъж никога не пропуска да се пробва в състезание, независимо дали е във фитнеса, или в супермаркета. Той няма просто да забележи привлекателната жена, която минава покрай него, той ще бърза да намери начин, като например предложи помощ, за да получи номера й.

2 Звездата

Той е популярен и може да изглежда чаровен на пръв поглед, но този тип е незрял и е свикнал да получава незабавно удовлетворение. Той може да разчита на теб финансово, да не поема отговорност или просто да отказва да порасне.

3 Манипулаторът

Хитър, пресметлив, потаен, той ще използва всички – семейство, приятели, колеги и дори теб, ако му позволиш. Той може да се усмихва доволно, докато ти разказва как е изиграл някой в работата, но твоята усмивка ще се стопи, когато ти си жертвата.

4 Глупавата грешка

Той е типичното „лошо момче“, което някои жени намират за вълнуващо да имат. Но когато поведението му започне да се повтаря, бързо губи очарованието си. Този мъж не се учи от грешките си. Той ще остане без пари и ще ти поиска заем „само този път“, но следващият месец отново ще профука всичките си пари и пак ще те помоли за помощ.

5 Хейтърът

Той не харесва жените и се дразни от факта, че между половете има равенство. Лесно е да го забележиш – пуска сексистки шеги, хапливи коментари и демонстрира доминиращо отношение: „Правя секс/ям вечеря/ходя в кръчмата, когато си поискам, така че си дръж устата затворена.“

ОЩЕ ПРИЧИНИ ЗА ИЗНЕВЯРАТА ПРИ МЪЖЕТЕ
Изневеряването при много мъже е обвързано с тяхното изграждане на мъжественост. Някои от тях се притесняват да не изглеждат неадекватни и че няма да бъдат приети като истински мъже, затова демонстрират превъзходство чрез връзки с други жени.Друга теория е, че изневярата е най-вече резултат от нужди, които липсват във връзката. В почти всички изневери основното е емоционалната необходимост. Мъжът среща някого, който му е съпричастен и му дава внимание, развиват се отношения и едва тогава връзката става сексуална. Той се чувства утвърден, разпознат, признат – усещането е като наркотик.

Галерия: Хороскоп на мъжките изневери

Виж всички снимки

3-те типа, които да задържиш

Г-н Сигурен

Той е наясно със силните и слабите си страни и не те товари с емоционалния си багаж. Работи, за да се усъвършенства и да израства. Той е уверен, изпълнен със самочувствие и едва ли ще преследва жени, или ще изневерява.

Г-н Кавалер

Той е израснал, учейки се да уважава и цени жените (може би е имал силна майка). Ако другите мъже пускат сексистки шеги, той им казва да млъкнат. Ще те постави на пиедестал и ще те третира като принцеса.

Г-н Мозък

Той знае, че може да изневерява, ако избере това – разпознава възможностите да се ангажира с интересни жени. Но внимателно подбира решенията си. Ако ти е отдаден, едва ли ще рискува с прибързани действия.