Хранително разтройство: какво трябва да направиш веднага

Виж къде и при кого може да отидеш за помощ!

 
 

22-ри февруари е първи ден на първата седмица за превенция на хранителните разстройства в България!

Хранителните разстройства не са приоритет на "богатите и известните", а са ежедневие за много хора повечето, от които жени.


Болните от хранителни разстройства са много, но те някакси успяват да се справят. Някои от тях гладуват самотни, докато това не излезе на бял свят, а други водят войната си със света по други начини.

Болните от емоции, които не може да изкажат също са много - емоционалното хранене е нещо изключително сериозно и влияе на килограмите и подтиска душата. И не решава нито един проблем.

Виж какво ни каза по темата лицето на Седмицата - проф. Захарина Савова.

Това е първата седмица на хранителните разстройства в България, защо решихте да обърнете внимание на този проблеми?

Повече от 20 години работя като психотерапевт и съм специализирала терапия на хранителни разстройства.

Причините са няколко.  Засегнатите от този проблем жени и момичета имат сериозни здравословни проблеми, силно нарушено е качеството им на живот, в същото време по косвен път са засегнати и техните близки. 

Прави ми впечатление, че през всичките тези години хората, които имат проблем с храненето се увеличават, наблюдава се и появата на нови хранителни разстройства. В последните 30години многократно са се увеличили  публикациите за супер диети, рекламират се всевъзможни начини с „добър“ ефект, които магично ще стопят килограми. Хората са все по-объркани в изборите си на храни и поведение, което наистина да бъде здравословно.

 Тази седмица е първа за България, но това е световна инициатива от няколко години. Заедно с мои колеги, работещи в областта на хранителните разстройства, искаме да започнем един разговор, за да направим ясно, че свръхконтрола на храната, както и болестното преяждане с нея е проблем, който не е диетичен, а често – чисто психологичен.

Създадохме сайт – voinatashranata.com, в който започнахме да публикуваме информация за рисковете, причините които водят до болести като затлъстяване, анорексия, булимия, орторексия, прогорексия и да разкажем за опасните последствия при тези заболявания. Практиката ми показва, че въпреки многото говорене, проблемът не е осъзнат напълно и се неглижира.

В България в момента има само един специализиран Кабинет за хранителни разстройства и проблемно хранене, който аз ръководя и в него работят специалисти, работещи изключително в тази област.

Какво точно представлява едно хранително разстройство и как може да бъде разпознато?

Както вече казах, хранителните разстройства са различни и всяко от тях има свои специфични  признаци на проява, но най-общо можем да кажем, че засегнатите имат силно нарушена връзка с храната, режим на хранене, избор на продукти и определен тип поведение – може да бъде склонност към системно преяждане, водещо до наднормено тегло и затлъстяване, или пък рестриктивно хранене с цел намаляване на теглото, използване на диуретици, лаксативи, повръщане, активно спортуване с цел отслабване; вманиачени избори на строго определени здравословни храни. Разпознаването , особено в началото на болестта е трудно. Хората с хранителното разстройство умело го прикриват както от околния свят така и от самите себе си. Но едно по внимателно вглеждане в хранителните навици и поведение, във външният вид, може да насочи вниманието ни за съществуващ проблем. Например - избягване на общи хранения, странни избори на храни и характерен начин на хранене, „изчезване“ на големи количества храна; напускане на масата веднага след нахранване, за да се посети банята;  разбира се видима промяна в теглото, спиране на менструалния цикъл, промяна в емоционалното състояние, честа раздразнителност, изолираност, променящо се настроение.

В коя възраст се проявяват най-често хранителните разстройства?

Зависи за кое хранително разстройство говорим. За съжаление има данни, че затлъстяването се наблюдава още в ранна детска възраст; анорексията и булимията се проявяват най-често в пубертета – което има своето обяснение. Това е период свързан с порастването, физическите и психически промени, важни избори, поемане на отговорности.  Хранителни разстройства се проявяват и в средна възраст, най-вече провокирани от продължителен живот в стрес, вследствие неочаквана травмираща ситуация, преживяване; някои хормонални и възрастови промени; по време на бременност.

Понякога едно момиче може ли да повръща като част от диетата си, а после, когато пожелае, да спре?

Никога не знаем дали един изграден навик може да бъде лесно преустановен. По-скоро навиците са доста упорити. Опита ми показва, че се изпитват много съпротиви и е трудно преодоляването на желанието да се „изчисти“ тялото от храната чрез повръщане. Това крие много опасности, преживяването е мъчително, но въпреки това отказването, преустановяването изисква време и е трудно.

За много жени е важно, да са слаби, за да се чувстват добре – защо това е проблем?

Естествено е желанието да се харесваме, да виждаме одобрение, възхищение в хорските очи. Това се постига по различни начини и външният вид е един от тях. Това обяснява стремежа да бъдем в крак с модните тенденции, еталони  за красота. И както всички знаем в последните десетилетия, за да се покрият критериите за перфектно тяло  жената трябва да бъде слаба – по възможност свръх слаба. Това е символ на успех, измамно усещане за верният път към луксозен живот, за по –лесно намиране на подходящ партньор, предимство в социалните  и професионални отношения.  В медийното пространство  непрекъснато виждаме, как натрапчиво се налага  образа на успешната жена, която преди всичко е слаба, а дали притежава други качества това сякаш не е толкова от значение.

 

** Ще бъде проведен безплатен уебинар (семинар онлайн) в неделя, 28 февруари в YouTube от 15 часа, линк към към него може намерен в Гугъл като се изпише "уебинар Войната с храната".

** Ще бъдан проведени безплатни групови консултации в петък и събота, 26 и 27 февруари, разделени спрямо интереса на участниците (анорексия, булимия, хиперфагия). Хората може да се записват на тел.02 418 08 76. Самите групови консултации ще се провеждат в Кабинет за хранителни разстройства и проблемно хранене, ул. Позитано 3, ет. 5