Храни се здравословно и по празниците

5 съвета за правилно и здравословно хранене по празниците. Хапвай си спокойно без угризения!

 
 

5 съвета за правилно и здравословно хранене по празниците. Хапвай си спокойно без угризения!​

Зелена салата с месо, сандвичи, козунак, яйца... чаша бяло вино - така ще изглежда трашезата идните дни на много от нас. Според проучване, публикувано в списание Physiology and Behaviour, алкохолът стимулира апетита, а човекът изпитва неустоима жажда за мазни и солени храни. Ето някои питателни ястия, които диетолозите препоръчват да бъдат заместител на чипса, хотдога и други нездравословни и изкушаващи неща.

11 супер храни, които ще бъдат популярни през 2021 г., виж в галерията по-долу:

Галерия: 11 супер храни, които ще бъдат популярни през...

Виж всички снимки

►►► Правото да се храниш

Много от храните на празничната трапеза са питателни и здравословни и изобщо не е проблем да се отпуснеш и да си хапнеш. Проблемът идва от това как ги приготвяш и количеството, което изяждаш, споделя Ранди Евънс, доктор по медицина и хранителен консултант.

1. Започни с глътка вода

Понякога е трудно за мозъка ти да различи жаждата и глада, затова е добре да седнеш на вечеря да изпиеш чаша вода или коктейл. По празниците е трудно да се балансира правилно, затова запомни правилото: на всяка чаша алкохолна напитка трябва да има две чаши вода. Това ще те поддържа хидратирана и няма да изядеш нищо допълнитено от това, от което действително имаш нъжда.

via GIPHY

2. Заложи на плодове, постни протеини и зеленчуци

Опитай се да включиш колкото се може повече плодове и зеленчуци в менюто си и не забравяй да закусиш правилно (храни, богати на постни протеини и нишестени зеленчуци са добри). Това означава, че печените картофи могат да бъдат чудесно допълнение към почти всяко хранене.

3. Не пропускай закуската

Честа практика е да пропускаш ранното хранене в празничните дни или да гладуваш преди предстояща вечеря. Но този подход има голяма вероятност да ти донесе обратен ефект на преяждане. Затова е добре да си хапнеш малко извара, овесени ядки, кисело мляко и малко плодове сутрин.

4. Направете си сами гарнитурите и сосовете

С други думи, пригответе си сами нещата, а не прибягвайте до готовите, купени от магазина, защото безспорно - би било по-здраволсовно (а и по-вкусно), когато си го приготвите с натурални продукти вкъщи. Например, консервираният сос от червена боровинка съдържа над 20 грама (5 чаени лъжички) захар, ако си го приготвиш вкъщи и много повече, ако го купиш от магазина.

5. Разхождай се

Разходките между хапванията са доста добър начин и да контролираш пряждането, и да се сближиш с членовете на семейството, защото на мозъка му отнема известно време да разпознае сигналите на организма и да прецени колко си изяла. Ето защо, ако веднага преминеш от основното към десерт, тогава тялото ти може да не разпознае колко гладна си всъщност.