Храна за размисъл: гъбите буквално топят холестерола

Гъбите са перфектният „пречиствател“ на кръвта.

Консумирането на 100 грама гъби на ден намалява холестерола само за една седмица с 12%, според британско научно изследване. 

Виж плодовете и зеленчуците, които ще ти помогнат да изхвърлиш излишната вода от тялото (снимки долу):

Галерия: Най-добрите природни диуретици

Виж всички снимки

В същото време групата изследвани, която консумирала около 60 грама масло на ден, повишила холестерола си с 14%. Контролната група, която консумирала същото количество масло в комбинация със 100 грама гъби, намалила холестерола си с 4%. 

Ммм, ризото с гъби! Стана ли време за обяд?

Въз основа на тези резултати е установено, че гъбите са перфектният „пречиствател“ на кръвта. 

Специалистите по хранене ги наричат „растително месо“, защото освен приятен вкус и аромат, те имат изключителна биологична стойност. 

►►► Шест изненадващо полезни храни

Те имат почти същото качество като животинското месо и съдържат редица минерални съставки, най-вече калий, а в по-малки количества калций, фосфор, желязо и магнезий. В допълнение, те са богати на фибри и съдържат витамини В2, D и С. 

В биологично отношение те са особено ценни поради белтъчините и особено поради така важните аминокиселини. Интересен факт е, че пресните гъби притежават 2% протеини, а изсушените – 22%.

Източник: бгнес