Холивудските звезди отлагат за сега бойкота на Оскарите

Виж защо!

Холивудските звезди не бърдзат да подкрепят призива на продуцента и актьор Спайк Ли и актрисата Джейда Пинкет Смит да бойкотират церемонията за връчването на кинонаградите „Оскар”.

Критично се отнесе към такова действие за „наказание” на Американската киноакадемия и чернокожата актриса Джанет Хубърт, която се е снимала с мъжа на Пинкет Уил Смит телевизионния сериал „Свежият принц от Бел Еър” (The Fresh Prince of Bel Air). Хубърт свърза пряко скандалния призив с това, че Уил Смит не получи номинация за „Оскар” за главната си роля във филма „Шампионът” (оригинално заглавие Concussion).

„Смятам за зла ирония спечелили милиони и милиони долари от тези хора, сега да ги бойкотират. И всичко това, защото не получиха номинация, защото не победиха?”, заяви актрисата. Според Хубърт в реалния живот всичко не се случва по този начин. „Вие не сте Барак и Мишел Обама. На всички вас ви се случва да тръгнете срещу себе си. Имате голяма продуцентска компания, която продуцира приятелите ви, семейството и вас самите. Така вие сте част от Холивуд, част от системата, която упреквате в несправедливост към актьорите”, обобщи тя.

Необходимостта от кардинална реформа в Американската академия за филмови науки и изкуства бе подкрепена от небезизвестния Джордж Клуни и от британския актьор Дейвид Ойелоу. Месните наблюдатели обаче не виждат видимо потвърждение на желанието на други звезди от киноиндустрията да се присъединят към бойкота. В понеделник президентката на академията Шерил Бун Айзъкс, избрана през 2013 година и първата чернокожа на този пост, обеща сериозни промени.

Повод за призива за бойкот стана фактът, че в четири от актьорските номинации за „Оскар” през тази година няма нито един представител на тъмнокожото население на САЩ. Режисьорът Спайк Лий заяви, че ще бойкотира „Оскарите“ заради липсата на номинации на чернокожи актьори.

„Как е възможно втора поредна година всички 20 претенденти в актьорските категории да са бели? Дори не говорим за другите категории. 40 бели актьори за 2 години!“, заяви Лий. Според Пинкет-Смит: „На "Оскар"-ите цветнокожите често забавляват публиката и раздават наградите, но нашите актьорски постижения рядко получават признание. Може би всички чернокожи трябва да се въздържим от участие в церемонията. Хората се отнасят с нас така, както им позволяваме“, коментира актрисата. „Това е труден, но важен разговор и дойде време за големи промени“, подчерта президентката Айзъкс. Според нея ще има в близките дни и седмици избор на нови членове, за да бъде постигнато „необходимото многообразие през 2016 и след това“. Тя уточни, че случващото се в академията не е безпрецедентно за Америка.

През тази година, за да се постигне многообразие, ще се обръща внимание на неща като пол, раса, етническа принадлежност и сексуална ориентация. Тазгодишните номинации бяха обявени на 14 януари. В петте основни категории – за режисьор, главни женска и мъжка роля и поддържащи (второстепенни роли) няма нито един чернокож. Все пак водещ на церемонията ще е комикът Крис Рок, който не е бял. На предната церемония ситуацията беше същата. Отново нямаше тъмнокожи номинации, но за сметка на това Опра Уинфри, Лупита Нионго, Зоуи Салдана, Еди Мърфи и Чиуетел Еджиофор връчваха награди на церемонията.

През 2014-а Лупита Нионго взе статуетката за най-добра женска рола, е Еджиофор беше номиниран за най-добра мъжка роля – и двамата за филма „Дванайсет години робство“. Номинираните и лауреатите на наградите „Оскар” автоматично влизат в състава на Американската академия за киноизкуство, която наброява около 6 хиялди души.

Пълният списък никога не се публикува, едва в последните години станаха известни някои от останалите членове. През 2012 година вестник „Лос Анджелис таймс” публикува резултатите от разследване, според което около 94% от членовете са бели, 77% - мъже. Актьорът Уил Смит и Джейда Пинкет Смит заедно и често са главни герои в сценариите на жълтите медии. Двойката, женена от 18 година,често трябва да се обяснява за личния си живот. 88-та церемония по връчването на наградите „Оскар” е на 28 февруари. Излъчва се от Ей Би Си пряко почти във всички страни по света. /