Ходиш ли правилно? Веднага ти отговаряме: не!

Преди да разберем повече за навиците и походката ти - веднага можем да ти каже, че е много вероятно походката ти да не е правилна.

Обзалагаме се, че никога не си мислила колко важни са ежедневните разходки, нали? А за това как да ходиш правилно? Оказва се, че трябва да ходиш не само много и често, но и правилно. И е доста важно!

Звезди, които „жертват“ краката си, заради модни обувки, виж в галерията долу:

Галерия: Звезди, които „жертват“ краката си, заради модни обувки

Виж всички снимки

►►► Походката, която подлудява мъжете

Какво означава "правилна походка"?

Развитието на опорно-двигателния апарат, както и на целия организъм като цяло, започва в детството. Самата концепция за "плоско стъпало" до 8 години не е нещо рядко срещано и ако го има не бива да бъде възприемано като норма или диагноза.

Въпреки това, мускулите на краката, стъпалата и глезените трябва постепенно да се развиват още от детството, за да се избегне ефекта на "плоското стъпало", което на по-късен етап ще доведе до нездравословна походка.

Например в детството ходенето бос (най-често извън града) и обувките с неравни подметки ти помагат за това, без да го осъзнаваш.

Ето как да ходиш правилно.

Възможно е цял живот да ходиш неправилно и дори да не подозираш. Но не се отчайвай, всичко е в твоите ръце и никога не е късно да промениш всичко. Ако обаче игнорираш грешките си, тогава проблемите с тазобедрените стави и гръбначния стълб няма да се забавят дълго.

Първо, правилното ходене започва със самия акт на ходене: то трябва да стане естествена част от живота ти. Ако водиш заседнал начин на живот, тогава започни да се движиш повече: разходи се из апартамента, отиди до магазина - за предпочитане този, който е по-далеч от дома ти, разходи се в парка, слез една спирка по-рано и извърви останалото разстояние пеша.

Навикът да се ходи много се залага още в детството и затова е препоръчително да ходиш повече пеша с децата на сестрати (а после и с тввоите) - от 30 минути до 2 часа дневно, за да изграждате взаимен навик.

Ходенето трябва да бъде редовно, в удобни и леки обувки, например маратонки и то от 3-5 или дори 10 км на ден. Като алтернатива при лошо време във фитнес залата винаги има бягаща пътека. Ходенето по нагорнища е още по-полезно.

Ходи с изправен гръб.

Движението се наблюдава напречно: лявото бедро върви напред - в този момент дясното рамо също върви напред и обратно, когато направиш крачка с десния си крак, дясното бедро върви напред, лявото рамо също се обръща напред. Сега върви, дишай спокойно, отпусни раменете...

Следвай тези прости препоръки и ще видиш, че ходенето ти ще се промени. Правилното ходене ще ти помогне да поддържаш краката си здрави, в същото време ще укрепиш и мускулите и връзките, ще подобриш нивата си на подвижност на краката и като цяло ще видиш скоро положителния ефект върху краката си.