Хей, Цинк, къде се криеш?!

Цинкът в храната и козметиката: ето защо е полезен и какво води до неговата липса в организма ти.

 
 

Цинкът в храната и козметиката: ето защо е полезен и какво води до неговата липса в организма ти.​

Вероятно не знаеш, но дефицитът на цинк в организма допринася за намаляването на нивата на обоняние и вкус (да, не само COVID-19 може да бъде виновен за това). Но това изобщо не е най-лошият сценарий. Също така поради липса на цинк може да се стигне до анорексия и булимия, акне, депресия и косопад. Как да компенсираш липсата на цинк и с помощта на кои продукти – добрите новини са, че можеш да го направиш чрез храна и козметика.

10 задължителни храни за твоята кухня, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 задължителни храни за твоята кухня

Виж всички снимки

►►► Свежата памет идва след добрата грижа за невроните

"Ядивен" цинк

Тялото на възрастен човек съдържа средно 1,5-2 г цинк. За да избегнеш неговия дефицит, трябва да приемаш от 5-15 мг дневно. Лесно е да се направи – просто трябва да консумираш правилните храни. Но не само тези, които съдържат цинк. Факт е, че усвояването на цинк зависи от състава на храната и нейното насищане с протеини. Ето защо диетата ти трябва да включва и храни, богати на животински протеини и витамин А.

Провери менюто си има ли всичко необходимо? Особено важно е да хапваш стриди, дреболийки (черен дроб, далак, дробчета и т.н.), месо, тестени изделия с бирена мая, твърди сирена, хляб от пълнозърнесто брашно, овес, яйца, семена от бобови растения, пъпеши, ядки и горчица.

Козметичен цинк

От древни времена цинкът се използва за подобряване на състоянието на кожата на лицето и тялото, така че често може да се намери в списъка на активните съставки в козметиката. Преди всичко това е лидерът във формулировките за акне. Цинкът е добър и за борбата с бръчките. Цинкът забавя стареенето, насърчава производството на повече колаген и служи като защита срещу свободните радикали, което помага на кожата да бъде еластична и гладка.

Цинкът често е сред съставките, добавяни и към слънцезащитната козметика (това е най-безопасният широкоспектърен „слънчев филтър“). И разбира се, той се използва, когато трябва да възстанови кожата, да я успокои и да се справи с раздразненията.