Хапвай макадамия всеки ден – виж защо

Подобно на яйцата, ядките отдавна са получили лош имидж поради високото си съдържание на мазнини. И все пак, трябва да ги включиш в диетата си. Ето защо.

Мислиш, че трябва да си луда, за да включиш макадамия в здравословна диета?

Подобно на яйцата, ядките отдавна са получили лош имидж поради високото си съдържание на мазнини. Но, както се оказва, някои ядки (като макадамията) може да са много полезни. Foodpanda, подбра любопитни факти за вкусната ядка.

• Обикновено растат в тропически климат с вулканична почва като Австралия, Бразилия, Индонезия, Кения, Нова Зеландия и Южна Африка.

►►► Колко точно са здравословни ядките и защо

• От 1990 г. хавайската макадамия се превърна в международен деликатес. Между 78 до 86 процента от мазнините са мононенаситени (тоест от добрия вид мазнини).

Има и бисквити с макадамия, но те вече излизат от границата на полезното

• Мононенаситените мазнини спомагат за понижаване на холестерола и намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Зеленчуците всъщност не са толков полезни. Виж за кои точно говорим в галерията долу:

Галерия: Зеленчуците, които всъщност не са толкова полезни за...

Виж всички снимки

• Поради високото съдържание на мононенаситени мазнини маслото от макадамия бързо се превръща във фаворит сред топ готвачи по света.

• Освен това маслото от макадамия има по-висока точка на загряване от зехтина, което означава, че може да се готви при по-високи температури, без да се разгражда и губи вкуса си.

• Може би най-добрата причина да ядеш макадамия е, че помагат на тялото ви да намали холестерола, но и самите те са 100% без холестерол.

Източник: бгнес