Голямата дебела истина за чая за отслабване

Пий чай два пъти дневно и ще отслабнеш. Звучи като страхотна сделка.

 
 

Пий чай два пъти дневно и ще отслабнеш. Звучи като страхотна сделка.

Много звезди твърдят, че именно това е причина за стегнатите им тела, изваяните им мускули. Блогъри и влогъри споделят в социалните мрежи предимството на това да отслабваш, пиейки чай. Но дали е вярно и полезно ли е за тялото ни? Автор на Cosmo проверява на практика твърденията за ползите от този чай.

Вкусни и питателни храни за вечеря - ще ги откриеш в галерията долу:

 
 

Пий чай два пъти дневно и ще отслабнеш. Звучи като страхотна сделка.

Много звезди твърдят, че именно това е причина за стегнатите им тела, изваяните им мускули. Блогъри и влогъри споделят в социалните мрежи предимството на това да отслабваш, пиейки чай. Но дали е вярно и полезно ли е за тялото ни? Автор на Cosmo проверява на практика твърденията за ползите от този чай.

Вкусни и питателни храни за вечеря - ще ги откриеш в галерията долу:

Галерия: 13 вкусни диетични храни за вечеря

Виж всички снимки

Всеки, който често е в Instagram, е забелязал вълната от снимки, на които се вижда най-новият селфи аксесоар – пакетче детоксикиращ чай. Изглежда маркетинг стратегията е да се зарибят всички – от последователите на най-големите звезди, до тези на блогърите с недотам голямо число следващи ги в мрежите. Така, дори и ако не следваш никоя звезда, ще попаднеш на споделена снимка от твой приятел, на когото е допаднала идеята за отслабване чрез чай. Но преди да се втурнеш и поръчаш онлайн чая, който ще ти осигури перфектно тяло, има над какво да поразсъждаваш.

Колко достоверни са твърденията на звездите?

Да имаш фигура, подобна на пясъчен часовник, е синоним на Холивуд и гореща звезда (въпреки че има промяна в момента). Нужно е да минеш веднъж през Instagram, за да видиш какво количество звезди твърдят, че телата им са резултат от програма с детоксикиращ чай. От Кардашиян до Линдзи Лоън, всички обясняват, че дължат фигурата си на тези магически съставки. Колко са истински твърденията им може никога да не разберем. Едно нещо има в тези постове, което може да ни наведе към размисли. Във всички постове има „#ad”, което означава, че са рекламни. Това поставя под съмнение твърденията на звездите, че са истински.

Къде са изследванията?

Тези чайове са представени като съставени от билки, които помагат да свалиш килограми, правейки нещо незначително и лесно, като пиенето на чай. Има едни фактор, който често се пренебрегва, когато се говори за този метод – това е, че няма научни доказателства за ефекта в подкрепа на твърденията. Това прави нещата доста съмнителни. Можем ли да доверим здравето си на продукт, който не е минал медицински изследвания, за да се докаже безопасността и ползата от него. Според специалистите, намаляване на тегло може да стане само след калориен дефицит, който е резултат от смяна на хранителните навици или физическа активност. Така че, позата на звездите, показващи фигурата си, вследствие на този чай, е малко изкуствена.

►►►Какво става с тялото ти, когато си на екстремна диета

Как действа наистина?

Програмите с чай обикновено са от две части – сутрешен и вечерен чай. Дневният е съставен от кофеин, зелен и мате, които в комбинация имат диуретичен ефект. Което означава, че желаното намаляване на ханша, талията и бедрата, е загуба на вода. Вечерният чай съдържа съставки като сена, джинджифил и живовляк. Това са натурални стимулиращи разхлабителни. Въпреки че, ходенето до тоалетната нощно време не звучи зле, сената е призната очистителна билка, която се използва против запек. С други думи, тази билка е много силна и ще те накара да тичаш до тоалетната, докато не изхвърлиш всичко от червата си. Освен това ефектът не е напълно безболезнен. Много хора, които я използват, се оплакват от силни спазми и диария. Учените смятат, че сената не трябва да се използва повече от две поредни седмици. А детоксикиращите програми с чай обикновено са за по 28 дни, което е в противоречие с медицинските съвети.

В резултат на продължителната употреба на такива чайове ще се пристрастиш към употребата на сена, и няма да можеш по друг начин да разтоварваш организма си. От маркетингова гледна точка това е страхотно, защото така потребителите ще станат зависими и ще продължават да купуват продукта. От медицинска гледна точка използването на чайове за отслабване е доброволно унищожаване на тялото ти, защото в дългосрочен план това ще повлияе на електролитния баланс на организма ти, което може да причини смущения в работата на сърцето, отслабване на мускулите и увреждане на черния дроб. Друг страничен ефект, който е забелязан, е че много жени зачеват нежелано. Това е вследствие на разхлабителното действие на сената, която изкарва и противозачатъчните хапчета от организма, оставяйки те незащитена от забременяване. Тези чайове нямат списък със странични ефекти, затова не разбираш, купувайки ги, че ще предизвикаш диария.

Струва ли си?

Каквито и странични ефекти да имат детоксикиращите чайове, в края на деня ти ще си с по-малко тегло, благодарение на това, че организмът ти се е освободил от много вода. Дори и временно, това дава резултата, ако целта ти е да отслабнеш бързо. Трябва да премислиш струва ли си за такъв краткотраен ефект, да си създаваш здравословни проблеми. Лесно е да се изкушиш и да поискаш перфектното тяло, което ни се показва от всички медии, уверявайки ни, че точно по определен начин трябва да изглеждаме, когато търсим съвършенство – тънка талия, плосък стомах, слаби бедра. Обратно на представената в медиите красота, в истинския живот да си хубава, може независимо от размера на дънките то. Търсиш ли сваляне на килограми и оформяне на фигура, все още единственият здравословен начин си остава правилното хранене, подкрепено с физическа активност. Да си здрава, не означава да спазваш диета, това е промяна на живота, по-сериозна от пиенето на чаша чай за отслабване.