Фън Шуй правила за хармоничен и балансиран дом

Все повече хора се обръщат към древното изкуство Фън Шуй за създаване на уединение и хармония в дома. Тази философия на организацията на пространството цели да внесе естетика и движение на енергия, които да спомогнат за създаването на по-благоприятна среда.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Кои цветове да използваш в интериора по Фън Шуй?

Според Фън Шуй, изборът на подходящите нюанси е ключов за създаването на хармония и баланс в дома, защото цветовете имат силата да влияят на настроението и благосъстоянието.

За основни цветове, в съответствие с учението, за предпочитане е да се насочиш към светлите и земни тонове като бежово, кафяво и пастелните оттенъци. Ако обаче искаш да въведеш акценти, то такива в синьо или зелено може да допринесат за усещането за свежест и динамичност.

Как да разположиш мебелите според Фън Шуй?

Разположението на обзавеждането е в основата на Фън Шуй философията. Стреми се да ги подредиш така, че да създадеш отворен интериор, който позволява свободен поток на енергия. Ето няколко основни насоки:

  • къде да се поставят – избягвай поставянето на мебели пред врати и прозорци, понеже тези пространства са канали за енергията, която влиза и излиза от стаите, а предметите може да я блокират. Огледалото също не трябва да е в спалнята или срещу входната врата, може да се сложи от дясната ѝ страна;
  • как да се поставят – местата, на които ще се сяда, трябва да са с лице към входа на стаята, защото по Фън Шуй, виждайки кой влиза и излиза, хората имат чувство за сигурност и контрол, допълват специалистите от Мебелмаг;
  • как да се позиционират – работните места е добре да имат изглед към прозореца или да са в централната част на стаята, тъй като така се стимулира креативността и концентрацията. Причината за това е, че естествената светлина и гледката към външния свят може да намалят стреса и да увеличат продуктивността;
  • как да се групират – меката мебел трябва да се групира по начин, който да насърчава комуникацията и взаимодействието между хората. Подреждането им в кръг или полукръг спомага за лесния и удобен разговор, като така се създава приветлива атмосфера.
Спазвайки тези принципи, се смята, че може не само да подобриш визуално дома си, но и да усилиш потока на положителната енергия, което да доведе до повишаване на качеството ти на живот.

Какво трябва да знаеш за осветлението на дома по Фън Шуй?

Осветлението е едно от най-важните средства за подобряване на хармонията в дома във Фън Шуй. То трябва да успява да освети всяко кътче, създавайки едновременно с това уют и топлина.

Използването на различни нива на осветление – от основно, чрез вградено осветление, до акцентно, с помощта на настолни лампи или стенни аплици, помага за създаването на балансирано осветяване на всяка стая.

Кои растения са подходящи според Фън Шуй и къде да ги разположиш?

Растенията във Фън Шуй са източник на позитивна енергия, който спомага за филтрирането на въздуха и внасянето на жизненост в дома.

При избор, търси такива с меки и закръглени листа, като спатифилумът, които символизира просперитет и благосъстояние, тъй като този вид растения допринасят за плавен поток на енергията в помещенията. Важно е да се избягват прекалено големи или бодливи растения, защото може да нарушат хармонията и да внесат агресия, и да се наблегне на пропорционални на размера на стаята.

Как може да ги разположиш в дома си според древното изкуство?

  • Зелени – постави ги в ъглите на стаите за активизиране на енергията. Според философията именно ъглите са ключови за динамиката на пространството;
  • Ниски – те трябва да се намират близо до прозорците, за да се създаде естествена бариера с външния свят. Така входящият поток ще се пречиства преди да навлезе в дома;
  • Високи – идеални са за по-просторни стаи или за ъгли. Те добавят структура в интериора и допринасят за вертикалния баланс.

Създаването на хармоничен и балансиран дом съгласно принципите на Фън Шуй способства за усещането за покой на обитателите му. Чрез залагането му във всеки аспект – от цветовете на стените до разположението на растенията, може да постигнеш оазис на спокойствие и положително енергийно изобилие.