Фитнес дилема: кога е най-доброто време да тренираш

Кога да тренираме – сутрин или вечер? И двата варианта си имат плюсове, и минуси.

 
 

Кога да тренираме – сутрин или вечер? И двата варианта си имат плюсове, и минуси.

Сутрин

Плюсове

1.По-лесно се изгарят мазнините. Това си има просто обяснение: до 17.00 обмяната на веществата е по-активна и организмът е настроен да изразходва енергия. По-късно интензивността на процесите намалява, като организмът се ориентира към трупане на запаси.

Галерия: 5 пози, които са още по-хубави с фитнес...

Виж всички снимки

2.Организмът се възстановява по-лесно след натоварване. „Рискът от претоварване е много по-малък сутрин – казва Патрик Делони, ръководител на група канадски спортни медици. – Наблюдавахме 3000 души, които се занимават с фитнес, и установихме, че след сутрешен тренинг пулсът се възстановява до нормални нива средно с 20% по-бързо, отколкото вечер. Анализите показаха и друго: при еднаква интензивност на заниманията микротравмите на мускулните влакна се случват по-рядко сутрин.“

3.Тренировката сутрин намалява апетита за целия ден. Учените от Великобритания сравнили данните от допитвания, проведени сред практикуващите бягане. Оказало се, че тези, които бягат сутрин, изпитват глад по-рядко през деня. Специалистите предполагат, че ранната тренировка потиска отделянето на хормона на глада.

Минуси

1.Обичайният проблем е, че няма време за закуска преди тренировка. А заниманията на гладен стомах не са ефикасни. Могат да доведат до травма. Да ставаме два часа по-рано, да закусваме и да чакаме един час, докато храната се усвои? Също не е добър вариант. Но все пак има решение.

„Преди сутрешни занимания използвайте високоенергийни продукти, които се усвояват бързо – съветва Тим Армстронг, експерт от Американския колеж по спортна медицина. – Те съдържат малко мазнини и белтъчини, за сметка на което – много въглехидрати. Не се страхувайте от сладкото, ако започнете да се движите в рамките на следващите 15 минути, въглехидратите ще бъдат изразходвани и няма да се превърнат в мазнини.“ Можете да хапнете банан, шепа стафиди или сушени кайсии и да пийнете вода, сладък чай или какао.

2.Сутрин организмът още „спи“ и затова ни е много трудно да се накараме да се движим. Затова е важно сутрешното спортуване да започва със загрявка и натоварването да се увеличава постепенно. За новаците е по-добре да избягват силовите упражнения и бягането. По-добре заложете на разходка, каране на велосипед или плуване. И задължително, след като станете от леглото, пийнете вода, защото не сте пили няколко часа и организмът е малко обезводнен. Кръвта ви се е сгъстила, така че ако засилите с физически упражнения циркулацията й в това „неразредено“ състояние, може да претоварите сърцето.

Галерия: 15 снимки, които разкриват истината зад „спортните“ женски...

Виж всички снимки

Вечер

Плюсове

1.Много експерти смятат, че през нощта, след физически натоварвания вечерта, се изразходват мазнини, натрупани в мастните депа. Калориите продължават да изгарят и след края на тренировката: още минимум 12 часа мускулите хабят енергия за възстановяване. „Умереното физическо натоварване е добър начин да ускорите метаболизма – твърди Патрик Делони. - Но натоварването трябва да е умерено.“

2.Вторият аргумент в подкрепа на вечерния фитнес е свързан с предишния. Вечер след тренировка можете да си позволите дори тортичка! Тя се усвоява без никакви последствия за фигурата ви.

Минуси

1.Уморени сте, нямате сили/време/желание за физически занимания. Познато ви е, нали? „Това е психологически проблем – смята Тим Армстронг. – Повечето хора не се изморяват чак толкова, че да нямат сили за разходка или плуване. По-скоро не са достатъчно мотивирани, за да се захванат с подобна активност вечер. Практиката показва: 15 минути фитнес са достатъчни, за да откриете, че имате достатъчно сила за още.“

►►►Не прави никога тези неща във фитнес залата

2.Вечер след тренировка на човек много му се иска да си похапне добре. „Това означава, че не сте тренирали правилно – казва Елин Екблом Бак от Шведския колеж по науките за спорта и здравето. – Твърде интензивната или твърде продължителна тренировка възбужда апетита. А умерената – обратно: понижава го.“ Заместете бягането с разходка, аеробиката – с колоездене. Следете пулса си – нека бъде с 10-15% по-бавен от онази тренировка, след която сте опустошили хладилника. Или съкратете заниманията си до максимум 30 минути.

3.След вечерна тренировка заспиването е трудно. „Това показва, че сте превъзбудени – обяснява Елин Екблом Бак. – Причината може да е същата – твърде интензивни спортни занимания.“ Но това е решим проблем. За вечер избирайте по-спокойни видове спорт – йога, пилатес, тай чи.