Ето как порите ти да станат невидими

Степенували сме методите за премахване: от скъпи, до много скъпи.

Забавен факт: твоето тяло е покрито с приблизително пет милиона пори (честна дума, не преувеличаваме), а лицето ти е „дом“ на поне 20 000 от тях. Истината е, че организмът ти се нуждае от тези миниатюрни дупчици, за да може от тях да излиза себумът и потта, а кожата ти да изглежда здрава и щастлива. Те са част от теб, ето защо няма да говорим за премахването им (то е невъзможно), а за смаляването им до невидими за човешкото око размери. В повечето случаи порите не са проблем. Но ако кожата ти е мазна, склонна към появата на акне или жертва на слънчево увреждане, има голям шанс няколко от тези 20 000 пори по лицето ти да изглеждат като лунни кратери. Причината? Прекомерно производство на себум, възпаления и липса на колаген – все причини за разширяването на дупките, повече от допустимото. Чети нататък, ако твоите пори те влудяват. По-гладката и красива кожа те очаква!

Галерия: 10 храни, които ще те направят по-красива

Виж всички снимки

​Евтин вариант

Използвай тоник с киселини

По-специално, тоник със салицилова киселина. Тя е мастноразтворима, което, преведено на нормален език, означава, че прониква дълбоко в порите и разтваря безпроблемно „запушалката“ от себум и мъртви кожни клетки. Когато порите не са пълни с мръсотия, те не се разширяват толкова лесно, съответно изглеждат по-малки. Най-добрата новина? На пазара има стотици варианти за продукти със салицилова киселина и можеш да се сдобиеш с тях на много приемливи цени.

​Не твърде скъп вариант

Вземи си ретиноид

Знаеш, че съставката е един от най-големите врагове на акнето, но тя има и друг незаменим ефект – минимизира порите. Ретиноидите активизират клетъчното обновление (естествен подмладяващ процес на твоята кожа) и повишават производството на колаген и еластин. Превод: тази съставка пречи на мъртвите кожни клетки да се натрупват в порите и същевременно поддържа стените на порите по-стегнати (заради повечето колаген и еластин), съответно те не се разтягат и уголемяват. Извод: не пренебрегвай силата на ретиноида.

​Скъп вариант

Подложи се на лазерна процедура

Готова си да отделиш по-голяма сума? Няколко процедури с неаблативен лазер (такъв, който работи с по-ниски нива на енергия и действието му е ограничено до дермалния слой на кожата, без да отстранява външните епидермални слоеве) ще ти помогнат да забравиш за порите. За разлика от аблативните лазери, премахващи изцяло горния слой на кожата, тук ефектът не е агресивен, което означава по-бързо възстановяване. Седмица или две след всяка процедура, ще видиш как порите изглеждат значително по-малки, а лицето – изгладено и освежено.

Грижа за кожата: звездни правила и забрани

Вижте повече

Грижа за кожата: звездни правила и забрани

Козметичката на Ким Кардашиян и Бела Хадид съветва: бъди избирателна в козметичните процедури, избирай правилната грижа и средства и се въоръжи с търпение.