Ето го и най-депресиращият понеделник в годината!

Днес е най-депресиращият понеделник в годината. Защо всъщност е добре да си тъжна?

 
 

Днес е най-депресиращият понеделник в годината. Защо всъщност е добре да си тъжна?​

via GIPHY

17-и януари според британците е най-депресиращият ден в годината. Новогодишните празници свършиха, улицата вече не са украсени, а до заплатата има цяла вечност... Така третият понеделник през януари получава името - "тъжен понеделник" (Blue Monday).

Хороскоп на тъжните и веселите зодии, виж в галерията по-долу:

Галерия: Хороскоп на тъжните и веселите зодии

Виж всички снимки

►►► Как да оцелееш през зимата: трикове за добро настроение

Концепцията е въведена от Клиф Арнал, психолог от университета в Кардиф. През 2005 г. той изчислява по формула, базирана на психологически, икономически и метеорологични показатели, и стига до този резултат. Някои учени наричат подхода му псевдонаучен, но "тъжният понеделник" пусна корени и все пак трябва да се оправдае настроението с нещо...

Попитахме психолози защо е добре да си дадеш време, в което да бъдеш тъжна? Както и защо това се определя като добра идея, а игнорирането на емоциите не е добра идея?

Защо изобщо имаш нужда от емоции?

Колко пъти си си помисляла - "Колко щеше да е хубаво ако нямах емоции"? Не ни отговаряй - знаем. Много!

Емоционалните реакции ти посочват важна информация за ситуацията, как се чувстваш към нея и как се чувства твоят събеседник в нея. Това са някои сигнали за това, което се случва вътре в нас. Често нямаш време да кажеш нещо с думи, а изразът на лицето, езикът на тялото и тонът на гласа ти вече говорят за твоите емоции и чувства.

Втората важна роля на емоциите е да мотивират и организират действията ти. Тоест емоциите често предопределят твоето поведение. Най-простият пример: „Харесваше ми да прекарвам ваканцията си на морето, така че ще работя повече или ще търся възможност за дистанционна работа.“

via GIPHY

Защо е необходимо да бъдеш тъжна изобщо?

Тъгата включва цяла легенда на емоциите - това е копнеж, недоволство, съжаление, болка, униние, меланхолия и други. И всички те са ти необходими, за да изживееш "тези" или "онези" събития. Тъгата има и телесни прояви – летаргия, безразличие, желание за оставане в леглото, чувство на празнота, нежелание за разговори. Разбира се, не искаш да си в такова състояние, но не можеш да го игнорираш.

Пренебрегването на тъгата има обратен ефект! Не можеш наистина да изпиташ щастие, без да знаеш как да бъдеш тъжна. Ако тъгата не се разопакова, не се преживее, тя не отива никъде и може да се трансформира в раздразнение, негодувание, мрачност, самокритика, обвинения и песимистичен поглед върху живота. Това може да се отрази и на тялото ти: например ще се появи безсъние, затруднена концентрация, загуба на апетит. Така че дай воля на емоциите си и малко време. Искаш ли да лежиш в леглото цял ден? Направи го. Искаш ли да си тъжна и да не говориш с никого? Бъди тъжна. Основното важно нещо е да не пренебрегваш емоциите си, а да ги изживяваш.