Епидемията секс на пияна глава

Кога за последен път прави секс трезва? Ако не помниш – защото е било много отдава или защото махмурлукът е замъглил паметта ти – не си сама.

 
 

Кога за последен път прави секс трезва? Ако не помниш – защото е било много отдава или защото махмурлукът е замъглил паметта ти – не си сама. Нарастващ брой млади жени използват алкохола като сексуален лубрикант... като пречка на интимността и удоволствието. Cosmo проучва.

Как се напиват различните зодии: разбери от галерията долу

Галерия: Как се напиват различните зодии

Виж всички снимки

►►►Истините за алкохола, които не знаеш

Чували сте за случайни пиячи, тежки пияници и социални пиячи. Сега притеснителен брой жени попада след нова категория пиещи: сексуални пиячи, или хора които не са задължително алкохолици, но разчитат на алкохола за секс. Може би познаваш няколко, дори и ти самата да не си такава. Скорошно проучване показа, че 30% от сексуално активните жени, които пият, никога не правят секс преди да достигнат някакво ниво на опиянение, според American Journal of Public Health.

Кои са най-честите нарушители? Необвързаните. Изледователи от Колумбийския университет потвърдиха, че те са три пъти по-склонни от хората, които имат връзка, да се запиват преди да се стигне до леглото. Като към това се добави фактът, че алкохолните запои при жените са се увеличили седем пъти по-бързо, отколкото при мъжете през последните десет години и увеличението на сексуалните пиячи започва да има смисъл.

“Има устойчиво вярване, че алкохолът и сексът вървят заедно”, казва д-р Мегън Патрик, преподавател и научен сътрудник в Института за социални изследвания към Мичиганския университет. “Начинът, по който млади свободни хора общуват с потенциалните им сексуални партньори е много свързан с алкохола.”

►►►Алкохолът е враг на главозамайващия секс

За жените връзката между тях е емоционална. Коктейл преди среща може да подейства като вид “тоник за интимността”, който премахва притеснението от секс с някого, когото познаваш само от приложението. Посръбването се е превърнало в начин а самолечение за сексуална тревожност или липса на самочувствие. “Повече се наслаждавам на секса, когато съм пила”, казва Лин С., 22, от Канзас Сити, Мисури. “Така се притеснявам по-малко за неща като това как изглежда корема ми или дали ще кажа нещо смущаващо”. Това е лесен навик, в който може да попаднеш, и то такъв, който може да ескалира бързо – това, което започва като случайно питие преди играта, после още няколко по време на срещата, могат лавинообразно да нараснат до напиване на всяка среща.

Казано по научен начин, сексуалното пиене произлиза от феномен, наречен теория на алкохолното очакване. “Когато хората очакват, че пиенето ще им помогне да се отпуснат и да са секси, то наистина прави това”, казва Патрик. Но докато разчиташ на една бира (или на три), които да те преведат през моментите на уязвимост, е разбираемо, то също води до завършена връзка с алкохола – и хоп! – сериозно проваля сексуалния ти живот: получаването на оргазъм трезва може да стане почти невъзможно (виж Защо алкохолът разваля удоволствието в леглото) и създаването на истински емоционални връзки е дори по-трудно.

Защо алкохолът разваля удоволствието в леглото?

Твоето притеснение не е единственото, което намалява, когато пиеш шотове... Възбудата ти и удоволствието също спадат.

По-малко се възбуждаш

Макар че ако са поели по-голямо количество алкохол, жените казват, че са по-възбудени, тялото ти разправя друга история. Изследване показва, че опиянението пречи на “вагиналната пулсова амплитуда”, мерило за кръвообращението, което пряко е свързано с твоята възбуда.

По-трудно е да получиш оргазъм

Защото това изисква повече фокус и възбуда. Оргазмите по принцип са сложни за жените. Но пиенето пречи и на концентрацията, и на либидото – и те прави по-малко чувствителна на физическо докосване – което по-късно може да отложи кулминацията.

Може да предприемеш повече рискове

Когато си пияна, ти си по-склонна да имаш по-рискови поведения и по-малко склоннада обръщаш внимание на тревожността, която чувстваш. Комбинацията от двете може да те подтике да правиш неща, които не би се чувствала комфортно да направиш, ако си трезва и това би довело до нощ, за която да съжаляваш.