Елизабет II може да се откаже от престола

И затова е виновен коронавирусът.

Британските поданици са обезпокоени не на шега – и работата не е в разпространението на инфекцията в страната. Елизабет II, която управлява вече 68 години, може да слезе от трона. И тогава на жителите на страната ще им се наложи не само да свикват с новата действителност с принудителната дистанция и мерките за сигурност, но и с новия монарх.

7 кралски особи и техните тайни за перфектен външен вид: виж ги в галерията долу

Галерия: 7 кралски особи и техните тайни за перфектен...

Виж всички снимки

►►►27-те най-интересни факта за кралица Елизабет II

От началото на пролетта кралицата е в изолация в Уиндзорския замък, заедно с мъжа си, 98-годишният принц Филип, и ограничен брой служители. И тъй като и двамата съпрузи са рисков контингент, не могат да се върнат в Бъкингамския дворец. Всичките си задължения кралицата върши по телефона и чрез видеовръзка. Дори 94-ия си рожден ден тя посрещна без роднини и традиционните поздравления.

Прогнозите на учените за края на епидемията не са утешителни, при това те очакват втора вълна, а това означава, че монархът още дълго време няма да може да изпълнява задълженията си и да общува с поданиците си, което е критично за великобританците, защото за тях това е гаранция за благополучие.

Затова кралският биограф Андрю Мортън стигна до извода, че ще й се наложи да назначи свой приемник. В интервю за The Sun Мортън предполага, че ако ситуацията в най-близко време не се нормализира, вероятността Елизабет да се откаже от престола, е огромна. На кого ще се падне тронът? Тук биографът залага на сина на кралицата – принц Чарлз. Както и да звучи това, но той имаше късмет да изкара коронавируса в лека форма. Ако инфекцията, която много хора не приемат сериозно, стане повод за смяна на властта във Великобритания, COVID-19 ще влезе в историята като вирусът, победил на най-силния монарх.