Елизабет II: излекувана от психично разстройство

94-годишната британска кралица в детството си получила психологическо разстройство и имала мания за ред.

94-годишната британска кралица в детството си получила психологическо разстройство и имала мания за ред.

Снимки: instagram.com/theroyalfamily

7 кралски особи и техните тайни за перфектен външен вид: виж ги в галерията долу

Галерия: 7 кралски особи и техните тайни за перфектен...

Виж всички снимки

►►►27-те най-интересни факта за кралица Елизабет II

Най-възрастната представителка на монархията в света се подготвя за тази си роля от малка. Само че Елизабет била неуверено в себе си момиче. Страдала от психологически проблем.

За това става известно в новата биографична книга „Гувернантката“ на Уенди Холдън, която излезе в Англия. Авторът изважда на бял свят спомените на Мериън Крофорд, която дълго време беше лична учителка на Нейно Величество. Тя се занимаваше с обучението и възпитанието на младата принцеса.

„Кралицата беше увредена в детството си. Тя страдаше от обсесивно-компулсивно разстройство. Елизабет беше свикнала да подрежда моливите си в абсолютно права линия, за да се чувства в безопасност“, разказва гувернантката.

Лилибет, както наричали бъдещата кралица близките, разказвала, че се чувства в безопасност, единствено когато е сигурна, че всичко около нея е безупречно подредено. По думите на Мериън, това се отнасяло и за чиниите и приборите на масата. Преди да седне да се храни, принцесата буквално подреждала всяко нещо под конец.

Крофорд, която е психолог, разбирала, че си има работа с натрапчиви мисли: „Поведението на принцесата не беше нормално. Попитах я защо го прави? Тя вдигна кристално сините си очи и ми отговори, че така се чувства в безопасност. Опасност от какво?“ – но Мериън така и не получава отговор.

Тя също разказва, че Елизабет била много послушно и прилежно дете. Нещата й винаги били в идеален порядък. Но налудничавото й поведение притеснявало Мериън. Лилибет например ставала по няколко пъти през нощта, за да подреди пантофите и дрехите си.

Елизабет II вече 67 години управлява страната. Тя с удоволствие предаде част от ангажиментите си на Кейт и Уилям и с удоволствие наблюдава как те се справят с отговорностите.